22 April, 2017

Pantas

Dunia sekarang ni apa saja yang tidak mahu cepat? Pergerakan kena cepat, fast result, fast action. Semua nak cepat. Sampaikan perkembangan anak pon kita nak bantai cepat. Hujungnya, sapa yang sengsara?


Berbual dengan suami, perkara yang sama diulang² oleh prof yang mengajar. Pelajar sekarang semua nak cepat, result semua nak betul, kalau salah nak troubleshoot tak reti. Nak jawapan aje kejenya. Where did we do wrong? 


I see where and why. Spoon feed, not able to think out of the box. Haih. Belum cerita bab empathy lagi. Semua ke laut. It's hard eh? Too hard till we succumb to the eternal misery.


Habis. Bebel.


Haritu pegi endau-rompin, ya ampun...Sampai harini teringat meloncat² rasa happy. Anak apatah lagi. The ability to interact with others be it the same age or older, different gender don't need to teach, it's ingrained in them. 


Semakin yakin diri, macam biasa la, nk warm up tu kejap, lepas tu byeee umiiiii 🙄


Budak ni competitive, sebut je nama, meluru pergi nak lawan. Lawan sapa? Abg dia la. Sudahnya acara budak, dia berdua je yang bolot. 

Diorang ni homeschool saje, pra sekolah overall 3 bulan je, tu pon melalak tak nak pegi. So interaction diorg basically hanya family, jiran dan certain friends yang jumpa sekali sekala. So that beats all the people says duduk rumah tak reti interact bla bla bla.

Everything starts from home, and we still far from perfect and never will be. Semua manusia boleh menjadi pandai dengan syarat, USAHA hingga berjaya. Tidak boleh putus asa. And that's we taught them. Zikir harian. 😂 

Setakat ni, Rijal OK di sekolah, malah gembira dan sayangkan cikgu² di sini, tunggu feedback dia bila kami pulang ke Putrajaya. Jika environment tidak sesuai, Tuhan mengizinkan, maka kami akan full force untuk homeschool. Nak dapat guru yang mampu menghargai setiap bakat murid susah. So jalan kan banyak. Kita pilih saja mana yg sesuai. 

Kami rancang, Tuhan merancang, terapi Tuhan sebaik² perancang.





12 March, 2017

Berkembang

Nak post betapa kecewanya dengan sikap seseorang yang berpura², baik di depan, huduhnya di dalam. Tapi cancel lah. Tak kuasa la, walaupon sedih tapi ianya expected so relaxlah.


Bila anak yang makin besar pandai menghargai, tak lokek dengan penghargaan, apa yang kita rasa? Syukur sudah tentu. Dalam pada hari² dok membebel, gaduh, tapi bila sampai masa yang manis, alahai...Anak.


Bukan mudah nak mendidik anak di akhir zaman ni, sama ada kita akan terikut², menjadi lalang atau kekal dengan pendirian diri. Macam mana sesetengah kita yang gembira dengan berniaga, bekerjaya, punya hobi tersendiri, itulah kepuasan kita yang berbeza² begitu juga dengan aku.


Kepuasan yang tak terungkap bila mampu memberi sumbangan kepada masyarakat. Bila anak melihat dan berbuat. Walk the talk. Maka, bukan aku yang berbuat melainkan Tuhan.


30 November, 2016

Desperate.

Have u experienced it?
The feeling? to get fast result? to do everything in your power just to make sure it works?

Ye.
Kalau boleh kita nak keputusan yang pantas dan tuntas. mudah senang kata.

Aku takkan lupa (harapnya la dengan my mommy brains ni) betapa terdesaknya aku suatu ketika dulu. Fasa menyusukan Rijal, nak dapatkan susu yang banyak. Betapa jahil dan bodohnya aku, sebab tak korek ilmu penyusuan sebelum tu. Pastu tertipu. Tipah tertipu noksss.

Beratus habis konon bila beli milkbooster susu akan melimpah ruah. Padahal semua berkait rapat dengan supply vs demand. Yang penjual pon tak de etika berniaga, tak jujur. Bila tanya, lain yang dijawabnya. Mengelak sana sini, Pastu diam. Alahai. Since then, I know what should I do.

Sungguh, pengalaman itu yang buat aku berusaha lebih untuk bantu sahabat yang lain supaya tidak terkena. Aku pandang tinggi peniaga yang jujur. Yang tidak mengejar duit dan keuntungan semata. Yang sanggup memberi khidmat nasihat. woi, tu semua kira tau mati esok.

Dalam hidup aku, nilai itu aku pandang tinggi. Bukan nilai duit. Duit tak boleh bawak mati. Nilai diri, dan hati. Hati ni kita tak boleh tentukan, tapi dengan sikap dan tingkah laku yang akan mencerminkan kita itu.

Sekian, mak tetiba nak bebel.

08 November, 2016

Berpergian ke Pulau Kukup, Pulau bakau di Pontian.

What excited me more? shopping or jungle walking? Definitely the latter.
Tak pernah tak gembira masuk hutan.
Mungkin bagi sesetengah orang, berbelanja merupakan terapi diri, tapi untuk aku, masuk ke shopping complex akan trigger anxiety and it will leads me to snap out easily.

Totally different when I step into secluded place I.e jungle, penat macam mana sekali pun, aku susah erm tak pernah lagi setakat ni tinggi suara kat bebudak unless calling their names (when they go farther away from us).

So, the idea was, we want to bring them to zoo, but I repel just being thinking the animal being caged and bla bla bla. Imaginarun high I guess? Instead of zoo, so jungle here we go.

Taman Negara Ok, Pulau Kukup ni. Salah satu tapak Ramsar, yang terpelihara. Uninhibited island. Boleh Google nanti keluar ke Taman Negara punya website. Kami dari skudai amik masa lebih kurang sejam lebih sikit untuk sampaike pekan kukup. Memang terasing dan kecil je pon pekan dia.


Naik bot yang tambang pergi balik cuma rm5, kanak-kanak free.



 Masa memula nak masuk ke area jeti dah ada orang bertanya untuk ke Pulau, boleh je mintak dia bawakkan ( masa kami pergi, ada family dengan anak2 dia, dia bawakkan ke bot) so naik dan bayar. Nanti balik boleh call je.

Kebanyakan yang masuk memang keluar balik, sebab mmg kosong, takde kedai just kaunter tiket masa masuk je. Laluan masuk 600m je pon, tapi sebenarnya pulau tu jauh lebih besar, kalau ke dalam tu, trekking amik masa 2 hari untuk sampai ke hujung pulau nun. Kami seronok bergolek2 di jambatan, tengok ikan, ketam, siput. Ideal place for learning,  watching nature real life.


Add caption
, ....

Add caption













08 September, 2016

Hijrah

Alhamdulillah... Sudah lebih 2 minggu kami berpindah dari bumi Selangor. Kini aku kembali ke negeri kelahiran,  Johor. Penghijrahan yang dijanjikan membawa kebaikan. Pengorbanan yang manis. Kelelahan yang membawa senyuman.

Permulaan yang penuh dengan air mata, sedih terpaksa melepaskan kucing kesayangan (harapnya sementara saja). Mengongoi aku menangis, sampai suami cemburu dengan si ocobot. Haha.

Rumah yang kami diami ni adalah pilihan terakhir, paling tak nak, paling buruk, paling menyampah. Paling murah. Hahaha. Punyalah kami usaha mencari yang tercantik, paling selesa, paling damai di mata kami, tapi perancangan Tuhan itu Maha Hebat. Kita merancang, Tuhan merancang, tetapi Tuhan sebaik2 perancang.

Punyala skeptikal aku pada rumah rainbow ni (gelaran untuk rumah ni, sebab owner pi bantai cat baru warna tsk, huduh.) masuk2 rumah dah diaambut dengan binatang paling aku geli, si lipas. Mati bertaburan merata tempat. Belum cerita bab2 lain. Hiks.

Rupanya, Tuhan susun elok dah. Lokasi strategic,  rumah mengadap matahari terbit, ada aliran anak sungai betul2 di pintu masuk rumah. Tak jauh ada kawasan gunung. Walaupun banyak yang boleh di komplen bab rumah ni, tapi asbab 3 benda ni sejuk hati. And its feel home to us.

Paling kelakar, seminggu lepas masuk rumah, handphones kami kena rompak. Malam merdeka pulak tu. Hiks. Tapi pape pon alhamdulillah.  Hijrah yang diperluas rezeki, moga keluarga kami bertambah sejahtera hendaknya. Amin.