31 March, 2011

haaaaa......

rindu nk menulis..
tp kekangan waktu n more important stuff to do..

...abah (FIL) dah takde,alfatihah..
...suami jadi anak yatim sudah..sian..tp,alhamdulillah semua sudah selamat n bertenang...

....few words from rijal: cat,bird,nanak(tanak),nenen,abah(dh lama) mimi(ummi)...
....masih berjalan jatuh,lom jalan betul2....
....soon to be toddler,sodih n gembira....

......bulan March=bulan berjalan non-stop,every week kami tiada di rumah,menginap di luar kawasan =).....

insyaallah,sampai seru update secara cantik.
:)

25 March, 2011

anak susuanku

Moga rezeki yang sedikit ini apabila dikongsi bersama dilimpahkan keberkatan dariNya...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
agak beremosi kali ini pabila mencoret di sini.
tak pernah terlintas di dalam benakku akan dikurniakan nikmat ini.
biarpun sedikit,namun ia mencukupi.

"Hasbiallahu la ilahailla hu, 'alai hi tawakkaltu, wa hua rabbul 'arsyil 'azim".            Cukuplah Allah bagiku (untuk menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan DIA; kepadaNYA aku berserah diri, dan Dia lah pemilik Arasy yang agung.
Tiada aku tanpaNya. Tiada aku denganMu.
Tersuratnya di Luh Mahfuz,maka terjadilah ia.
ketahuilah wahai anak-anakku.. Ahmad Rijalluddinn Bin Harzawardi dan Cyrus Dzulqarnanin bin Adi Herman
bahawa kamu berdua merupakan adik beradik susuan.
Peliharalah hubungan yang terjalin.
Wahai anak2 sulungku...
Ditakdirkan Allah ummi melahirkan adik beradikmu yang lain,maka ingatkanlah mereka bahawa mereka saudara.
Haram bagi mu berkahwin sesama saudara susuan mu iaitu Cyrus Dzulqarnanin.
Kerana dalam dirinya mengalir darah ummimu.

Tiada yang utama bagi seorang ibu dari melihat anak-anaknya berjaya.
Ummi doakan anak-anak ummi diberi kesihatan yang cemerlang,jasmani rohaninya seperti Nabi Muhammad s.a.w.
Timbalah ilmu yang bermanfaat..jadilah kamu khalifah yang hebat.
Ummi di sini mendoakan yang baik-baik sahaja.

Di sini ummi coretkan nama ummi dan abah.
Nama ibu dan ayahmu.
Seandainya kami pergi dulu sebelum kamu,jangan putus kasih saudara.

 Harzawardi Hasim & Azriyani Md Yusoff

 Adi Herman Ab Basir & Nur Ana Baharudin

cyrus anak ummi & ibu..hahaha-nk jgk mira-

CINTA?

kejadian yang berlaku sewaktu makan tengahari yang tak sihat di McD.
aku bawak rijal p main kat kids area.
ade sorang budak perempuan berusia 5 tahun(standard la aku,peramah)
ini adalah perbualan antara aku dan budak perempuan.

Her: kita suka CINTA.
aku: Ha?CINTA? ape tu? (aku ingatkan ade cokelat brand baru)
Her: ala....takkan awak tak tau. (see,she called me awak!) kita ade CINTA,nama dia BOY.
aku: ha!?awak ade boifren ke?
Her: aah.(muka bangga ok) Boy CINTA kita.
aku: eh,budak kecik mana boleh bercinta. awk boleh bercinta dengan Tuhan,mak ayah awak je la.
Her: eh,awak,kita dah besarrrr la....kita dah 'pandai' macam2.
aku: eii...awk tu baru 5tahun hidup.mana besar nya.
Her: taklaaaaaaaaa...kita dah besarrr...dah pandai CINTA.
aku: nak bercinta tunggu umur 20++ baru blh bercinta.
Her: eiii...dah tua sangatlaaaa...(hampeh ko budak,ko kata 20++ tu tua!!)

aku: haa...awak dah pandai masak?basuh baju?jahit baju?kalo dah pandai semua tu baru boleh bercinta.
Her: tak pandai lagi...alaaaa..
aku: haaa...tak pandai lagi tak leh bercinta ok?blaja dulu.
Her: (hilang idea dah nk jawab)


aaa...budak 5 tahun yg 'pandai' mcm-aku -tak-tau-ape-yang-dimaksudkan-pandai- dah ade boifren.
yer,might be normal.
but one thing here. bila aku tanya,mak kenal ke Boy?
dia takut,and siap syhhh jgn btau mak kita.nnt mak marah.
this girl homeschool ok. siap ade tuisyen.
see..mmg cerdik.ade ko anto bdk 5tahun p tuisyen?
yang aku concern,kecik2 dah berahsia ngn mak.
yes, kami berbeza..sbb aku ngn mak takde rahsia.
semua aku cter.

i hope one day when my children get older, we'll stay close together.
with no barriers.
hanya perasaan hormat tanpa takut. =)

24 March, 2011

Arwah Adelia Muhammad Nizzam

i came across this while browsing FB nurul haizum.
it's about this little baby that pass away at daycare.

hm.
ape yg aku sangat concern adalah i bet hampir semua nursery akan buat kekdah gini.
              1. alas lampin/bantal kat baby yg sedang menyusu
              2. baby akan tido bersama2 botol susu smp susu meleleh kuar tanpa sedar.
even x-nursery Rijal pon buat. sebab aku tgk dgn mata kepala ni sdr.
i'm lucky sebab Rijal WAJIB org pegang botol susu dia kalau tak,dia akan geleng2kan kepala dia sampai botol susu dia jatuh.
i taught him to do so.-trained him before sending him to nursery-
bila menda jadi depan mata, i'll do something about it.
either tegur pengasuh/pegangkan botol susu dulu before inform owner.
i am very FUSSY.(regarding my baby)
FUSSY is my middle name.
sekarang aku berlapang hati sebab Rijal dijaga depan mata.
but bukan aku yang jaga Rijal.
Dia.

I don't know if  i have to send my babies again to daycare.
i don't want this thing ever happen again.Repeatedly.
even though aku hanya picisan, but i do believe every single person in earth can give an impact.
even a SMALL changes.

yang pergi tetap pergi.
namun yang tinggal boleh buat sesuatu untuk mengelakkan ia terjadi lagi.

i took it from here
this is the father 
this is the story of Adelia Muhammad Nizzam.



The One About Justice For Arwah Adelia


I am sure it has become viral how parents of the late (arwah) Adelia are seeking justice for the death of the baby due to negligance.

The beautiful, bubbly, shiny-eyed chubby baby with rosy apple cheeks Arwah Adelia Bt Fariza has gone back to heaven after staff to one of the nurseries in Section 10 in Shah Alam found her not breathing. She was said to have had some fluids in her lungs.

Utusan Malaysia Online -
ARKIB : 20/03/2011

Bayi 2 bulan maut tersedak susu


Adelia Muhammad Nizzam


KUALA LUMPUR 19 Mac - Seorang bayi perempuan berusia dua bulan maut akibat tersedak susu ketika berada di sebuah taman asuhan kanak-kanak (Taska) di Seksyen 10, Shah Alam, Selangor pada Rabu lalu.
Adelia Muhammad Nizzam disahkan meninggal dunia oleh pakar perubatan, dipercayai kira-kira sejam sebelum dia dikejarkan ke klinik itu oleh pengasuh Taska.
Bapa bayi, Muhammad Nizzam Aminuddin, 34, melahirkan kesal dengan tindakan pengasuh di Taska tersebut yang lewat menghantar anaknya untuk mendapatkan rawatan, selain gagal memaklumkan segera kejadian itu kepadanya.
"Ketika kejadian, saya dan isteri sedang mencari pakaian untuk arwah di sebuah pusat membeli-belah di Subang Jaya. Apa yang saya kesalkan, pihak Taska lewat memaklumkan kejadian itu iaitu kira-kira pukul 11.30 pagi, selepas bayi kami disahkan meninggal dunia oleh pakar perubatan di klinik tersebut.
"Pihak klinik memaklumkan Adelia mungkin dapat diselamatkan sekiranya pihak Taska bertindak cepat dengan menghantarnya ke klinik sejurus melihat perubahan berlaku," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini. 
Adelia merupakan anak kedua Muhammad Nizzam dan isterinya, Fariza Tukir, 32. Keluarga itu yang menetap di Seksyen 13, Shah Alam baru dua hari menghantar bayi itu ke Taska tersebut.
Bapa mangsa membuat laporan di Balai Polis Seksyen 9, Shah Alam pada hari kejadian, namun pihak Taska juga membuat laporan polis berhubung kejadian itu hari ini.
Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob semasa dihubungi mengklasifikasikan kes itu sebagai mati mengejut.


Was breaks my heart is her father's pleas for those to be responsible for their actions.

His pleas on the Facebook profile of the allerged nursery has been deleted as they have accusted him of FITNAH.


 Please click on the image for better reading

However from testimonial events gathered from both father and mother of the late Adelia on the particular day we can conclude some negligance had occured. Included are the actual fact that parents arrive at the hospital FIRST before the baby. They were at Subang Parade when they got the call. Arwah was at Section 10. She was rushed to DEMC which is in section 14 Shah Alam.

Here are some of the words her mother has penned down :
Ya Allah Bismillah, help me to strengthened my spirits
Adelia's death was totally unexpected ...my heart is crushed
and I can still feel her linger as I remember the night before how restless she was but there were no cries or tears, how she wanted to cling to us, how she refused to be bottle fed a week before that gave me grave concerns about how I will go back to work.

And thus every drop of breastmilk, I bless thee my daughter in heaven as deemed halal for you.

The morning of 16 March, with great confidence to the nursery I submit Adelia to their care

It breaks my heart to leave you behind. It breaks any mother's heart to do so that I decided to buy new clothes for you to wear to replaced the preloved ones you are wearing from your sister.
...They tried everything but to no respond .. Ya Allah .. Adeline has left for heaven.. Innalillahi wailla hiraji'un .. Mummy Redha your farewell from us dear

.. but why .. WHY .. I need answers.

I did not have the heart to have them slice you up for the post-mortem and to wait for the 2 to 3days process...No mother would have the heart to have their bubbly little princess sliced up.
She ends her note with :

For now .. we know you await us in heaven my child. 
My child is now an Angel. Amin

Even my own eyes are tearing up from translating this heart-felt message..

No parents should ever have the need to bury their child, especially if its only 2 months old, due to negligence of another.

As moral support to the late Adelia's family, I have created a pledge badge for my readers which you can place in your blog so that their efforts and pleas for justice will not go in vain. You can find this badge at the right hand top corner of my blog. The badge will bring you to Mamasita's blog on this plight. For more info and updates please read here

It is also a support to urge government bodies to place FULL GEARS AHEAD on creating legislation that: 
  • It is a MUST for Government or Corporate Companies to at least have a proper nursery so that mothers are able to work and have their children at close proximity (this will also give ease for breastfed babies to enjoy breastfeeding up to 2 years old)
  • Enforce bodies that will oversee safety for all nurseries in Malaysia




i don't know them.
but my du'a will be with them.

23 March, 2011

cloth diapers vs disposable diapers

let makes it short form ok?
Abbreviation : CD (cloth diapers)
                      DD (disposable diapers)

many months before (after buy CD) we only used CD during weekends.
easy for us,because the nursery is not CD's friendly
kang elok Rijal dijaga,di buat memacam.
so xpela.

memandangkan sekarang i manage my own time
i prefer to use CD
easy to monitor his stool (an indication for me what he ate at my back!)hahah
one more thing that i notice, i loveee to stare his stool.
bengong.
and it is amazing though rijal is barely ate anything since couple of weeks ago
his stool crumple together (mcm najis kita yg sihat)
siap timbul tau bila bilas CD. nice!
hahahah

termengarut plak pasal taik.
ok.
CD,so far mlm2 aku still malas nk guna CD,sbb tanak bgn tgh mlm tukar.
tanak tilam basah kena air kencing rijal.
aritu ade beli insert bamboo,tp bila pakai nmpk bulky.
xsuka.
so tgh survey utk tambah stash CD.
one more product that i'm eying right now is GFH. (Gift From Heaven)


GFH.cantik.




cantik kan?
murah sket dari lunatots.
tgh nk tanya cutting dia.
rijal sesuai cutting kecik.
plus kang pakai bulky sgt lagi kengkang anak aku bljr jalan.
alangkan pakai CD besa ni pon jalan kengkang.
walhal pakai DD ok je jalan.

one more reason aku suka CD.
sbb aku dah start sakit hati tgk DD yg baru kejap pakai,xpenuh lagi dah buang.
eh,bazirun syaitonun.
kalo CD,lantak la..basuh je.
kering pon sat je. =)
another thing,harga DD (huggies yg rijal pakai) dah naik.
berbulu bijik mata tgk harga tu.
siap bila buang,aku dah terbayang duit2 aku yg telah dibazirkan.
haih....sabo,dpt green light nnt tros sambar GFH.

mlm ni mau manderem kuat2 supaya CD dpt cepat.
kuikuikui

21 March, 2011

tembolok

standing ovation utk diri sendiri!!
*lempang lelaju*

macam tak percaya diri sdr bgn kol 5 pagi
UNTUK MASAK!
ahahahaha...
semenjak dah ade anak ni mmg tade la nk bgn awal
bgn tido bgn tido bgn tido (ulang setiap sejam)
demi kepuasan tekak yg dah lama xmakan nasik lemak kn
kena la usaha sket.

set alarm utk bgn pagi
tu pon suami kejut, "awk larat ke nk bgn masak pepagi ni?"
bila hidung terbau nasi lemak mimpi pon best
tros bgn terpisat2,
ktung ktang ktung prengggg (bunyi motobot)

dan hari ini dlm sejarah first time masak sambal bilis
sedap weheeeeuuu!!
to be honest,selama ni masak ns lemak pon buat sambal tumis udang/suton/ayam
takot nk masak sambal bilis
sbb pernah masak masa jaman skolah
TAK SEDAP!
pastu malas. =)

disebabkan aku ni mmg hantu nasi lemak
kol 8 makan skali.kol 10 makan lagi, smp la lunch..
o ye,hari ni menu nasi lemak sampai malam.
hahahaha
malas?YES.
xpela,pas mkn nasi lemak dah jadi buai/kuda n wall climbing oleh rijal
suami hari ni keje berat sbb pindah opis
so insyaAllah lemak tiada...kuang2

harap2 jadilah bubur kacang durian petang ni.
kan best aku magician,
mandrem skali,tros siap.
=)

akhirnya rabak ditanganmu

memula kesat air liur *efek dari menjerir2*

nangis ok menulis mcm org cacat
silap,taip.
sebabnya keyboard laptop dah rabak.
huruf I yg telah dikopek.. 
tangan kecik yg cekap tu buat.
seb bek bapak dia xbising,
cool je.
mak dia je yg bengang.
sebab tau takot kena marah ngn empunya laptop.
hahahaha
padahal bapak dia xkisah.selamat.

malas la camni
abang,nak laptop satu!
cikai2 pon xpe sbb saya bkn hi-tech person..
so pasni xdela rebut2 laptop.
=)

20 March, 2011

kari ikan penang

-Family in law datang
so bagai pungguk rindukan bulan
suami padahal haku request la nk mkn kari ikan nyok2 org Penang kata
org Johor kata ikan cermin,org len aku xtau
so MIL n SIL memulakan tugas 
eh,nape tetamu masak?
sbb tu expertise mereka =), aku tukang kacau n tny byk soklan
kari MIL mmg terBaik la.
mamak pon kalah.

okeh,
sebelum aku lupa,sbb tu aku kena tulis kat sini senang aku nk cari

Kari Ikan Nyok2/Cermin 

-kepala ikan & ekor ikan shj (utk menyedapkan,sbb kepala ikan tu manis,isi tanak,terpulang la)--->basuh2 then perap dgn garam n air asam sket utk hilangkn hanyiaq.. B-)
-tomato&bendi
-kari Babas
-daun kari
-halba campuq
-bawang putih,bawang merah*
-santan
-air asam
-kerisik
-minyak
 garam

tumis bawang* smp pecah minyak, mskkn halba campuq,tumis lagi smp pecah minyak,pastu masukkan daun kari,tumis sat,masukkan kari babas (jgn byk2,cth : kepala ikan 2,eko ikan 2,letak serbuk kari 1 1/2 paket) tumis smp pecah minyak,masukkan kerisik,tunggu pecah minyak,then masukkan air asam,tumis lagi smp pecah minyak,pastu masukkan santan,tunggu smp pecah minyak sket (jgn smp taik mnyak plak) pastu masukkan ikan,tunggu minyak naik,then baru masukkan sayur bendi n tomato n garam.

ko nampak bape kali nk kena pecah mnyak?
sebab tu kari tu leh tahan seminggu tayah panas.
masak dgn API SLOW.
ko makan bau kari kat dapur leh kenyang tau.
punya la lama tunggu..
tapi,hasil mmg menjlat lantai la...

nk masak kari ayam lain plak cara...daging lain plak.
aku xabis menuntut KaRI lagi..hahaha
tapi kari hnya dibenarkn masak 2mggu skali je kat uma ni
sbb each time aku masak kari,suami leh tambah 3x padahal xdela sedap pon..Cannottt...
ai kawal diet suami ok?
* dietitian x bertauliah*
kejam??YEs!! hahaha


16 March, 2011

situasi di Je*pun

sakit jiwa aku mendengar news kat TV
pepandai je korang buat speku kan?
vaaaa..vaaa.....
yang paling tak puas ati,dia kate situasi kat je*pun lebih dari level 7.
WHAT?
hallo reporter..
korang tak tau ke, tahap kecemasan nuklear ada 0-7 JE.
ko pi tambah lagi ek?
pandai sungguh.

then again,newspaper kita lagi sanggup citer pasal pelakon porno tu selamat instead of current situation.
malu sungguh.
hanya semata2 nak melariskan jualan akhbar.
ok,ni aku baca from Aan pny blog.
di translate oleh japanese.
nah baca ni click
wesite IAEA down might be because of traffic.
ni blog MATSALEH NUKLEAR.
baca la satu persatu.

bak kate Aan n yatie, if malaysia kena mcm Je*pun kena skrg,ape keadaan kita?
hm...aku hanya mampu doakan dari jauh moga semua selamat n pulih mcm besa.

p/s: bkn atas kehendak mereka ditimpa bencana begitu. itu semua Suratan Takdir.

separation anxiety or mengada2 anxiety?

ah mai dah
ingatkan tak kena.

boleh tak nk masak pon dia melalak macam kena pukul?
padahal ade depan mata dia.
cuma ummi dia tinggi,dia lom tinggi lagi.
hihihi.

video
                                                         -angkat je teros diam-


abah dia tgk pon terbuntang biji mata.
ye lah,anak tak penah melalak gitu don mata.
hahahahah...
i dah immune.
tp tak tahan bagi nangis lelama. tak sabar.
abah dia palk suka sakat rijal sampai nangis
sakitttt telinga gue dgr budak nangis.

dari ko nangis baik ko gelak.
merasalah masak sambil kendong dia.
tapi bila nk menumis mmg kena letak la.tu la hasilnya.
mahu ummi mengajar dia dan duduk depan dia.
manja. :)

mana gue tak makin kurus peghasan,dah rasa macam anorexia plak.
padahal hari2 mencekik cekelat.
but then again,i am satisfied. :)

15 March, 2011

better careful.

this is what i posted at FB yesterday

if u have cousin,siblings,children or etc with FB,better look after them..u'll never know what will they do here.

bare in mind.sometimes technology will eat u alive!

this is why i said like that.



sakit jiwa ok!
budak darjah 5 letak status camni.

before this ade terbaca tentang budak darjah 5 molested standard 3 student; pengaruh FB!
now,this.
mmg selamat la.
yg mengkomen adalah aku n adik aku.

at 1st,aku bersangka baik,dia bincang pendidikn seks kat skolah yg depa blja.
but, mata pelajaran tu dh diperkenalkn ke?
baik la ko ajar bebudak tu ilmu Munakahat.

sebelum yg ni ade sorg jgk,form 1.
mencarut kalah org tua.
mmg sedap la hakak besar ni bagi sedas.
terus delete,jumpe pon tunduk.
xpe.
i'll observe them.

takot okeh bila fikir apa la jadi bila time anak2 aku.
sedih.

i might be won't give them hp/laptop/internet.
merasalah jadi katak bawah tempurung.
hihiih

14 March, 2011

first him,then me.

conjunctivitis i mean..
rijal dah kena 4x tahun ni..pengsan.
now tempias kat ummi plak.

if Dia mengkehendaki penyakit ni berbalik pada my little baby, it will.
seperti mana Dia yg Maha Penyembuh segala penyakit.

i learnt my lesson before.
masa tu berjangkit demam selsama batuk dgn rijal (after a week dia sihat).
then i still BF him.
tawakkal je.
but then alhamdulillah, atas izinNya tidak berjangkit
tapi sekadar tawakkal tanpa usaha pon tak jalan kn? :)

rijal dah start berjalan jatuh.
last 2 weeks baru menapak 2 langkah
tapi semalam tahap confident dah tinggi mungkin
6 langkah dia berjalan.
so current obsession soh org bawak dia bertatih.

get ready soon.
*lap peluh*

sabtu lepas masa p uma atok ngah rijal,nmpk kucing.
aku buat bunyi kucing,and he's mocking the sounds.
instead of meow,dia auuuu...hahaha
cat dipanggil tettt...tettttt..
sabau je la.
sbb mmg slalu time nk pakaikan diapers akan ckp "cat,jgn kawan ngn rijal,dia tanak dok diam"
pastu stat la..tetttt...tettttttttt...
bunyi harimau pon dia buat...hahaha..

p/s:period delay.apekah?harap2 sbb BF.
p/s/s:memory card pada suami,cannot transfer file pulak.hinsss...

08 March, 2011

piranha,here?

pernah jumpe piranha?
aku dah jumpe.
kecik2,perwatakan laju dan tangkas.

pernah kena gigit?
aku pernah.
sakit giler.
berbekas badan. the whole body dia tinggalkan bekas.

piranha ni laju,ko lari mana je,dia ikot.

kalo aku call talian Nur boleh x?
nak melaporkan kes dera ngn piranha ni.

hm...
kalo goreng berlada pon sedap jugak kn?
muahahahah.



my little piranha.

percubaan n dot dot dot

ok,aku dah siap tulis pepanjang dia delete plak..
hampeh.

maka lain kali lah berceloteh.

kerjaya baru adalah lelah.
sangat penat compare jadi inženir.
Tapi.


sangat tidak stress.
kepala adalah lapang.
tiada lagi mimpi2 yg boring waktu malam.
boring tau,tido pon mimpikn keje kat opis.


masih merangka 'sesuatu' dgn bantuan suami.




ahad lepas p melaka.
kenduri pengantin baru Melal kat melaka.
balik kenduri
tempias mood happy pengantin sampai ke sudah.
hari ni masih gembira.
terimas Melal.
mungkin juga rindu terubat berjumpa YM.
:)


tadi kate xnk menceceh,
terbebel plak.

04 March, 2011

ingat 5 perkara

sebelum 5 perkara..
:)
memandangkan saat ini,tika ini sedang beringat
sebab masa senang singgang lapang kan,
tu yang tetibe ade.
ai know akan datang satu masa yg amat bz,yang buat rindu masa ini
itu adalah sesuatu yang biasa
sebab Allah takkan bagi kita senang selamanya
maka akan diuji kita supaya kita hampir dgnNya
selesai ujian,tika itu betapa lapangnya,betapa kita hargai nikmat yang Dia kurniakn :)

nak citer satu benda,
ai kawen masa tu ai keje,suami sedang belajar, tahun akhir
ihiks,nak buat camne,org soh blaja terus p keje pastu org habis blaja dia br nk smbg blaja..
kan dah?
see?ai kawen ngn student T________T
merasala hidup dgn gaji+duit Jp*a muahahahaha
tapi masa tu tidak susah, dan tidak senang
tapi sangat lapang masa.
p keje balik keje ade tukang anta,
ade org sedia berkhidmat..kihkihkih
boleh pegi mana2..(oh,masa tu dh bawak rijal dlm perut)
then abis blaja,suami teros dpt keje alhamdulillah
bermula saat getir,
laki keje kilang je,merasalah kalau ade shutdown/breakdown dia kena attend
merasalah si buncit ni dok umah sensorang smp kol 4am
kang baru smp umah ade call masuk,ade breakdown
repeated everyday. (tp bkn la setiap hari)
mencik tol.
seb bek sok pagi blh msk lewat. *evil*
then tukar keje lain,rezeki anak.alhamdulillah

now ai nak conclude,
ai can feel yg ni semua temporary saje,
when the time come,hectic life awaits.
so,for now rasalah ape nak rasa.
sebab semua org ade bahagian masing2.

terpulang bagai mana kita mentafsir dan menerima.
senjata mukmin adalah Doa.
kita boleh jadi ape sahaja,melainkan Nabi-MRH



03 March, 2011

akibat menonton

ade tak rasa terpengaruh dgn tv.
Contoh 1:
Lepas tgk NatGeo pasal xtvt menangkap ikan yg berleluasa,so ikan2 makin sikit..rasalah sian ikan2 ni,xsempat besar,kang anak cucu tak merasa mkn ikan. Pastu konon berazam Puasa ikan.TAKDE MAKNANYA.kejap je pon,blasah jgk mkn!

Contoh 2:
Tgk criminal minds,pastu saiko pk kang kalau org ni jadi cam kat TV,sian family aku.x pasal anak aku ilang ibu.kena bwk pisau ni kuar umah.TAKDE MAKNANYA mas! Kang xpasal polis tahan aku.

Kesimpulannya di sini, jgn bagi anak tgk TV secara melampau..bdk kecik bkn reti beza which is bad or not.they always imitate what others do. Better watch out.

Pasahal aku dari dulu gini.ke aku sorang rasa psiko tgk tv ek?hahahahah

01 March, 2011

anak susuan?

hm...
kalau suami tak bagi tak boleh kan?
sayang rasa kalau susu yg ade ni x pakai...
sbb now rijal banyak direct feed.
so harusla dia tanak EBM tu..
stok x banyak,...ade la dlm 394oz..
in case aku hospitalized/mati ngam2 couple of weeks je utk supply rijal
before carik ibu susuan lain (yes,mmg always pesan ngn suami pon :) )
ei...
sayang la...
nnt nk interview ngape suami tak stuju nk bagi anak susuan.
i bet he got one solid reason
one thing for sure,
dia tak suka lebihan bagi org cth, baju2 yg terpakai bagi kat baby,ikot pandangan dia,if baby tu baru,seeloknya bagi brg baru.
sampai ke sudah aku tak nmpk lojiknya. ade je nk soal jawab.
might be sbb susu pon xde la limpah ruah,yg nk bagi pon sbb tanak pass due date..ish...tak paham...

kang ade yang kena paksa mandi susu...
hahahahah..