30 December, 2010

best gilak

seramat pahgi
mode:::bercuti
reason:::anak sakit

skali esok(jumaat) cuti!!!
wallaaahhhhhhhhhhh..seminggu la aku dok ghumah
best??erm,best n tak best
seriously,i do respect Full Time Housewife (^^,)/
camne la korang dgn tabah,gigih,bersabar ngadap semua keje rumah yg xpenah surut hah?
kalo dok ulit anak je xde masalah,ni nk masak,nk kemas umah,nk sapu,nk basuh baju,nk..nak...nakkk
pengsan ko!
seb bek hsbd jenis bkn balik2,da siap masak?anak da mandi?semua nk setel,sila duduk umah,buat n rasa
it's not easy peachy bebeh!
lelagi kalo dah biasa keje,ade own time nk luncheon tmpt best2,mkn guna dua tgn n deria rasa fully utilize
skrg,aku tgh consider ayat2 nk jd suriramah...hoihh.. T______T
bley x, nk tukar profession,xpayah msk line professional ini,jadi keje besa2 sudah...agagagagagagga
xpayah nk pk2 sgt,masuk mitin bagai,paperwork sana sini poyo,tampar lelaju
huuuu....kalo mak pak gua dgr ni,nanghisss
pepenat blaja,tesis gua hilang,buat balik,rasa nk bunuh diri,oh...
oh...oh..xpela,ade 5 bulan tempoh masa diberi sblm kena paksa
*tarik rambut*

others
this morning,Rijal dah pandai turun dari tmpt tinggi guna kaki!
unsangkarable*penyalahgunaan tatabahasa* 
baru je ajar 2-3 kali,how wonderful baby's brain eh?
he's now understood my orders.
cumaaaa,jgn bg order dpn org,dia xsuka ~~,

ok,mau berkejar2an dgn housechores T_____________T


p/s: a few tips on conjunctivitis will be given later,insyaallah..

p/s/s::hate this OS punya method..rasa nk pecahkan je laptop ni seb bek laptop hsbd

28 December, 2010

akibat

biasanya jarum jam tepat 9pm/below akan tdo sudah
tapi skrg ape sudah jadi
xpela
at least setelah lama membisu aku bersuara
the last 5days mmg penat
my baby sakit mata(bjangkit dgn teacher dia)
complete package with flu,cough n mild fever
sabtu pagi,otw ke batu pahat,puffff
mata si kecik watery n taik mata kaler ijau sudah setepek kuar
episod merengek-mahu-dukung bermula
n pecah rekod,melalak secara kuat
panik mak...xpenah anak sdr wat peel itu macam
last result,aku baca al-Insyirah kat telinga dia,soh dia bertenang n bersabar
alhamdulillah,teros diam...might be dia rs xselesa yg amat
dgn hidung,batuk,mata (ENT) xsihat
sekarang,alhamdulillah...kembali sihat
balance manja2 saje lebih





p/s:lain dalam kepala,lain yg ditaip

23 December, 2010

.....

sangat sukar duduk di luar "safe zone" bkn comfort zone
camne isi ikan boleh kekal manis tanpa rasa masin seperti air laut?

22 December, 2010

mak angkat

each time nk fetch Rijal dari school,mesti dak kecit tu xde kat tempat dia
memula pelik,mana la dia pegi
masuk hari2 baru perasan cikgu sama yang kejenya mengelek Rijal
sampaikan bila tiba kat school,nmpk teacher tu senyum lebar dak kecit ni
penah jgk wat spot check
masih dikelebet kehulu hilir oleh teacher yg sama
pas bf,sumbat botol bg tdo lama..kakakaka
 syukur
even though teacher tu bkn yg jaga klas Rijal (dia jaga tadika)
tapi abis tadika je mmg teacher tu mencari Rijal
oh,extra attention gamaknya anak aku
lagi2 anak tu yg paling kecik dalam kelas lahir tahun 2010,
(dlm klas tu semua lahir  2009,da ade gigi,da berjalan,anak guwe jgk yg rongak)
mcm terselamat dari mulut rimau (T_____T)

semalam jgk heroku kena gigit dgn sorg minah ni(aku mmg da agak,sbb dak kecit tu penah gigit bdk len depan mataku,hihih)
kesan gigitan xpe,jgn cubitan..

mungkin melalak si Rijal tu
tapi......xpela,tu namanya social skills
otw balik pesan,
Rijal boboy,kena kuat..nanti da ade gigi jgn gigit org lain...Rijal suka x org gigit Rijal? xsukakn? so jgn buat kat org lain..sakitkan? lain kali anak ummi kalo org buat camtu,Rijal tepis pastu tinggalkan dia..jgn gaduh2 ye..Rijal budak bijak kn?
*hugs n kiss byk2*
all d way balik,kuat je dia peluk aku..hohoho...dgn batuknya...sian...
mlm tadi,again....aku jadi zombie
Rijal dok terjaga sebab batuk
*b4 ni letak myk masak cap carotino,tp myk tu xjalan then ptg tu p beli myk masak dlm paket sudah,sapu after mandi,hamik..cair terus kahak,terbatuk2 dia telan kahak tu..kalo x,batuk je..sian..*
then mlm tadi asal batuk bgn,merengek nk nangis,mata pejam...
mata ngantuk tp tgk anak cam2,leh plak gelak...kesian+kelakar...
end up kejap2 bgn tepuk2 bagi turun kahak
ngantok....tp aku rs xleh lawan time mak jaga aku ms kecik
T__________T* insaf*

anak,cepat sungguh kau membesar :')

21 December, 2010

hanya mereka

Guruku pernah berpesan
dalam hidup kita ni
ade 2 insan sahaje yg takkan bersifat khianat dan dengki pada diri kita
  1. guru
  2. ibu dan bapa 
hatta adik beradik pon akan ade sifat dengki
tapi mereka ini
akan tumpang gembira dengan kejayaan kita

tapi guruku jua mengingatkan
seandainya kita melihat sesorang berjaya,cuba hindari dan latihlah hati utk tidak bersifat dengki
sebaliknya hendaklah kita tumpang gembira di atas kejayaannya
lambat laun, atas izinNya tempias kejayaannya akan mengenai kita

hadis Nabi:
"dalam ber gaul diibaratkan pergaulan itu seperti berteman dengan penunggu tukang besi (tukang besi), dan penjual minyak wangi. Bergaul dengan penjaga tungku besi kita akan berbau asap yang merosak hidung dan kerongkongan kita. Sedangkan bila seseorang bergaul dengan penjual minyak, ia akan ikut menghirup wanginya minyak tersebut, walaupun bukan pemiliknya."
latih diri bersihkan hati
hanya jauhari mengenal manikam.

20 December, 2010

terima kasih

gembiranya pagi ni,pepaghi lepas buat keje menge'pump' disapa pulak
oh,bukan disapa sebab bunyi pump mcm badak medela,sila wat sound proof punya pump,pastu rega jd mahal la pulok!
ok,actually aku xkenal sapa yg sapa aku agagagagaa
sbb masa dlm lift kena tepuk n said, "pump susu anak ye?"
aku senyum n blah,lift tidak menunggu,kang terbabas plak p tmpt len
perkara kecik yg membuat aku senyum smp skrg
rewind back,haku br perasan dia bwk beg susuibu.com *senyum*

Mai Alias terima kasih sebab tolong hakak ko ni
kalo x,comfem akak da hempas laptop ni
hakak ko ni dulu meniru masa bljr coding bagai
ahahahaha...totally hate coding dan yg sewaktu dgnnya

last friday,Rijal domam,diikuti dgn selsema n batuk sket
:)
nk masuk 8bln dlm 5hari lagi..
anak...begitu cepat awak membesar
begitu cepat putaran masa
ummi tau,awak suka buat semua benda sendiri
independent boy
membesarlah seperti maksud nama mu sayang *lap air mata*
20hari,berpantang di kampung


salah satu menda yang dapat dikisar dan difahami
susu ibu adalah 'sensetif' berbanding susu formula
maksud sensetif kat cni, bkn basi ye
tapi lebih menjurus kepada pemakanan rohani
yang mana sekiranya seorang ibu yang sedang gembira dan tenang menyusukan anaknya
maka atas izinNya anak itu akan mengikut sifat ibu yg menyusukannya
sebab itulah kita kena gembira + tenang dsb sifat mahmudah ketika menyusukan anak
compare dgn susu FM buat n bg minum mgkn ada tempias sedikit shj
nampak senang? :)


di atas sebab susu ibu ni kurniaan Ilahi
maka bersyukurlah, mcm yg kak Farah bercerita penuh emosi
kadang2 susu yg sedikit itu yg mampu mengenyangkan anak sehingga 2thn
rahsianya?mintalah pada Dia
aku bersyukur sebab Rijal still refuse utk mkn,rasa2 takde masalah,makan yes,prob!
sbb..........aha,senang keje aku
ade hikmah dia tanak makan
slowly Dia tunjukkan aku asbabnya :)


fikir-fikirkan...dan selamat berfikir agagagaga

16 December, 2010

jgn masuk

jangan....
 ku bilang jangannnnnnnnnn

kan da kate jangannnn



nak mekap sket belog buruk ni



dasar buta IT *i hate coding*




syuhhhhhh...main jejauh...




**bz nih,tp nk melarikan diri jap*

growth spurts


ini budak kicit minom 9oz (direct+EBM) dalam masa 2 jam
dasat gak perut growth spurts dia
xlarat nk bagi ngempeng,teros sumbat botol agagagagaga
padahal mata dia separuh tertutup
abah siap masak husband ku tlg masak mlm td 
pas baton baru blh mandi *bacin*
pastu ini budak tdo xsedar diri smp kol 11pm
kalau x, 7pm,8pm,9pm,10pm,11pm n continue
perut dia adalah sangat padat dan buncit
ahahahahahaha.rasa-mau-makan-perut-dia



15 December, 2010

sleepless night

Sekejap je masa berlalu,pejam celik da nk msk 8bln Rijal
b4 dis battle dia dh penah bgn main tgh mlm,then ok
tetibe mlm td jadi blk,mari bermain umi..sejam setengah gakla melayan si anak
at 1st bgn igtkn da 530,skali,ha amik,230 Rijal dah bg salam ajak bgn
coincidentally,d day b4 aku ada terbaca kenapa babies tend to wake up n play at night(yg seldom bgn) rupa2nya their mind r absorbing so much information n it makes their brain working hard to digest n itu yg buat sistem bdn haywire
to my surprise,info tu kate after sleepless night everything will back to normal n baby will show another BIG improvement
might be teething,walking,talking,sitting,etc2
so right now i wonder what next?
Yg lepas tu dah discover ape jadi..hohoho
excited
cak!saya suka joget skrg =)

13 December, 2010

aku jeles

last week after work macam besa la
pergi fetch Rijal kat skool
bley x dia tanak ngan aku?
wahhhh!!! siap paling2 muka
oyeaahh!??tetibe aku kecik ati dgn baby sdr,cecepat istighfar
oh,anak..ummi da maafkan...ummi over sensetif
nghahahaha
2 kali hari dia majuk ngan aku cam2
i bet he must felt been abandoned by his momma..teheheh
puas la nk pujuk2 dia
sian dia...tp,bila menda ni jadi aku dapat detect yg cikgu dia ok
kalo x,comfirm dia tanak ngn teacher dia omi dok pesan,if teacher wat tak elok btau omi cecepat
for that,i am grateful

now Rijal da 7 bln setengah ++
2 kali da test bagi makan
alahai,ciput je bg hujung sudu
so far,alhamdulillah..xde dah dia muntahkan secara pukal
biarla dia tentukan bila dia nk makan
nnt2 cuba lagi,if dia nk,aku bagilah...
tanak,sila minum susu byk2 ye anak

tahun berganti

usia pon makin menjadi2
nampak sangat da nak masuk alam tua
aku masih muda okeh
bajet umo 21 je lah sepanjang usia *tampar diri sdr laju2*
let see,kita flash back our memories
masa umo 15thn ke bawah; usia mengenal donia
                                          semua nak cuba
                                          masa ni pembentukan jati diri aku sudah bermula
                                          sgt independent, pegi latihan olahraga naik basikal *4km*
                                          pergi tuisyen sdr dari rumah,kena kejar hanjin,tendang balik anjing tu kakakakak
                                          pernah diuji oleh cikgu sains*tuisyen cha-ya-alif-nun* bdebat pasal agam
                                         
                20thn ke bawah; luas perjalanan,jauh pengalaman *asrama time*
                                          belajar hidup sendiri
                                          pengaruh rakan sebaya,tak terpengaruh sbb aku kn degil
                                          oh,aku sudah pandai cuci mata

                25thn ke bawah; perasan sudah dewasa,padahal masih berhingus
                                          p-o-y-o dgn penulisan kat blog *masa tu friendster*
                                          sangat ego masa ni,sebab rasa tahu semua benda
                                          cepat rasa tercabar,ko jgn cabar,nnt siap la
                                          oh,sudah lepas masa tu
                                          masa kumpul boifren,siap ade kena lempang sebab mau pegang tgn gua
                                          asal sem break,aku pegi cari lubang hiking
                                         
oh,oh....aku sgt suka waktu belajar
sangat F-U-N, ADVENTEROUS
adrenalin memuncak masa jaman tu

sekarang,sampai masa untuk bertenang dan buat keja secara istiqamah
masa untuk menggali ilmu sehingga mati
masa untuk usaha dan tawakkal
tanam dalam2 dalam hati
moge capai ape yang dihajati
moge tertanam tauhid sampai mati
amin.
someday,insyaAllah
                

09 December, 2010

dan lagi

Ahad lepas pergi ke lunatots putrajaya
akhirnya,ketemu jua aku dgn kak haza,cuma acik sue je blm jodoh bjumpa
hajat di hati ingin bersama,pang!ape ko marapik ni?ingatkan nak try booster(hemp+microfleece) tapi da xde stock
mcm pisang goreng panas btl booster ni
dptla aku bkongsi ilmu hasil puaka nyiang rapikan
sabtu ahad lps,aku pakaikn CD shj(tp tcampur jgk diapers besa sbb xckp CD)
ni utk tgk ketahanan CD,n tahap ksesuaian dgn anak,so far alhamdulillah,sgt mberangsangkn
paling aku suka,if rijal berak,najis dia xmlekat kat bon2 dia,elok je dia kat CD tu mcm magnet,so jd senang keje nk cuci bon2
hasil risikan,aku figure out yg cara aku ensure CD tu penuh adalah salah,ngahaahah
rupe2ny if CD penuh,dia akn bocor sket,if not maknanya microfleece tu tahan
so now,aku akn cuba utk gabungkn hemp+fleece,we'll c d result.
Beria2 buat,it really easy,najis xmlekat kt PUL(senang buang)
after dis,if evrythg ok,da blh tau bp lm ktahanan CD,akn fully CD insyaallah..moge dpermudah..

a few tips untuk pakaikan anak CD ke nursery yg diberi oleh kak haza:
      1. sediakan wetbeg/plastik utk isi CD
      2. najis xperlu dibersihkan,just put inside wetbag/plastik (untuk memudahkan cikgu2 di nursery)
      3. masukkan siap2 insert di dlm PUL (if ade extra insert utk nap time letak siap2 dlm socks suka aku je letak nama dia untuk memudahkan cikgu)

p/s: CD hanya sesuai dibasuh dgn sabun tanpa pemutih iaitu pureen H-A-D/sabun luna sndr untuk mengelakkan nappy rash(sebab ade enzim pemutih pada pureen A-B-D) Rijal yg kulit kental tu pon kena rash sbb sabun..choiii..sian anak aku jadi tikus makmal....
    
tu je la so far,aku pon tgh menggali ilmu2 ni lagi

03 December, 2010

allergic

aku ade satu peel *pelik la bagi aku*
yang mana kalo aku rasa xbape kenan je memang le on the dot akan laksanakan
tak kire la tgh malam ke,baru nak tido ke,ape ke
iaitu aku xle tahan tgk rambut/habuk/sampah
memang ler aku xsenang duduk
merenyammmm je rasa nk p bersih

masa dulu lagi kronik
baru sapu,aku nampak ade rambut jatuh lagi/terselit aku sapu lagi
pastu la ni,if aku rasa xade debu je,mula la aktivit aku
kekadang stress sbb aku mmg xtahan habuk
gatal hidung
so before aku lancarkan peluru berpandu
bek aku kemas

lagi satu
aku xle tahan tgk bilik air xbersih
yes,mesti shining
sabun after bath mesti bersih,rambut gugur
plisss go away!
atenye,aku buang tebiat ade gak memalam bute p scrub bilik air
semua gara2 aku nampak ade stain sket
eh,cannot la

tapiiii
aku bukan perfectionist
ade masa aku penat, i'll just let it be
berenti sat,tgk tv
makan choc *oh,my addiction is chocholate*
kerja umah xpenah setel
lelagi yg bekerja ni
mana nak kemas lepas si kecik 'kemas'
nk masak *somi saya sangat membantu,syukur setelah di train*
bla..bla...bla....
so,come on mummies...take a break,have a kit kat i hate kit kat

02 December, 2010

red carpet

berdebar,sakit pinggang,sakit bile BF,emosi
tapi alhamdulillah tiada senggugut seperti dulu
yes
it's here

dalam pada aku manderam tanak kena
tetap kena
xpe,Dia tahu yang terbaik
sampai somi kate
if betul2 xdatang terus macam mana?
awak xleh nk dapat baby girl
ok,u got me here

what im afraid here is my production
wheter it will be affected or not
so i've been monitor it for few days
and yeah, they are slightly decrease
waktu malam tiada lagi kekembungan n kebocoran
waktu siang pon
cuma totak income tidak sama seperti dulu
hohohohoho
mungkin akan buat power pumping dulu
sebab my baby xde sumber makanan lain excp his mother milk
he doesn't want to eat YET!

ya Allah,permudahkanlah perjalanan penyusuan daku dan teman2 seperjuangan ku ya Allah..kurniakan lah kami susu yang banyak dan berkhasiat untuk anak-anak kami...

sesungguhnya Dia takkan menduga kita dengan sesuatu yang kita tidak mampu...

bocor

huahuahua
CD yg dipakai malam tadi telah mengalami kebocoran yang serius
kerana telah digunakan selama 6 jam
mmg sudah sedia maklum insert microfiber hanya boleh digunakan 3-4 jam/piece
memandangkan Rijal adalah night heavy wetter
so,aku da jangka menda ni akan jadi
tidur pon xsedar diuntung,harapkan pagar, pagar makan padi
sedar pon sebab si kecit ni kejap2 nk BF
tapi baru sudah minum,apelagi terus duduk la aku bile terpikio
CD sudah penuh ke?
raba2.comfirm.sudah bocor di sisi kiri
patutla dia tergolek2 sana sini
but,birdie+bon2 dia xmerah,mmg lain bebenor dgn pampers
so episod tukar mentukar terjadi
sehinggalah episod bermain2 ditengah malam
sampai tertonggeng2 mamat kecik tu sebab ngantuk sangat
sudahnye 2 2 bgn lambat,kol 630 baru terpisat bgn
Rijal? lagi la...ngantuk sgt
tapi once bangun,terus dilemparkan senyuman yg ikhlas
yang membuatkan omi dia gomol2 dia sampai mengekek dia gelak
next experimentasi
TONIGHT! hohoho

p/s/s: mau beli insert hemp

01 December, 2010

malam pertama

mlm tadi adalah malam pertama
               .
               .
               .
               .
               .
               .
               .
               .
               .

rijal pakai cloth diapers!
wakakakakakaaa
oleh kerana kami somi isteri masih baru belajar,makanya
terkial2 la nk pakaikan budak kecit tu CD nye
kesiannn....adelah 15 min ummi dia dok bega2 button CD tu
sohih...mmg slow
sampaikan si kecit tu da haus kena stop bg shushu dulu
pastu sambung balik
dan
yang paling menarik ye kenkawan
oleh kerana xcukup ilmu
belom pon CD tu penuh,aku da p tukar
padahal b4 tu dgn kompidennye btau bapak Rijal
CD da penuhhh (baru 2 jam pakai kottt)
pas bukak,cek2,erkkk...xpenuh la
tp,kite kena kompidennn
kompidennn,pastu cecepat haku p cuci air kat CD tu supaya tak kantoi!
wakakakakakkakaka

okla tu,
baru skali pakai,mlm ni try lagi
aku janji untuk bersabar
sbb rijal tgk besa normal xde masalah
so,ummi...bwk bersabar...
ikikikikikii

30 November, 2010

story of appreciation

i found this story quiet amusing,read it thecoffeeaddicts.com  so i share it here....

one way to raise a child who is high in EQ+IQ+SQ

One young academically excellent person went to apply for a managerial position in a big company. He passed the first interview; the director did the last interview, made the last decision. The director discovered from the CV, that the youth’s academic result is excellent all the way, from the secondary school until the postgraduate research, never has a year he did not score.
The director asked, “Did you obtain any scholarship in school?” and the youth answered “none”.
The director asked, “Is it your father pay for your school fees?” the youth answered, “my father passed away when I was one year old, it is my mother who paid for my school fees.”
The director asked, ” Where did your mother worked?” the youth answered, “my mother worked as cloth cleaner.”
The director requested the youth to show his hand, the youth showed a pair of hand that is smooth and perfect to the director.
The director asked, “Did you ever help your mother washed the cloth before?” The youth answered, “never, my mother always wanted me to study and read more books, furthermore, and my mother can wash cloths faster than me.”
The director said, “I had a request, when you go back today, go and help to clean your mother’s hand, and then see me tomorrow morning”.
The youth felt that its chance of landing the job is high, when he went back, he happily wanted to clean his mother’s hand, his mother feel strange, happy but mixed with fear and she showed her hand to the kid. The youth cleaned his mother’s hand slowly, his tear drop down as he did that. It is first time he found his mother’s hand is so wrinkled, and there are so many bruises in her hand. Some bruises incite pains so strong that shiver her mother’s body when cleaned with water. This is the first time the youth realized and experienced that it is this pair of hand that washed the cloth everyday to earn him the school fees, the bruises in the mother’s hand is the price that the mother paid for his graduation and academic excellence and probably his future. After finishing the cleaning of his mother hand, the youth quietly cleaned all remaining clothes for his mother. That night, mother and son talked for a very long time. Next morning, the youth went to the director’s office
The director noticed the tear in the youth’s eye, asked: “Can you tell you what have you done and learned yesterday in your house?” The youth answered, “I cleaned my mother’s hand, and also finished cleaning all the remaining clothes”.
The director asked, “please tell me your feeling.”
The youth said;
Number 1: I knew what appreciation, without my mother is, there would not the successful me today.
Number 2: I knew how to work together with my mother, then only I can realize how difficult and tough to get something done.
Number 3: I knew the importance and value of family relationship.
The director said, ” This is what I am asking, I want to recruit a person that can appreciate the help of other, a person that knew the suffering of others to get thing done, and a person that would not put money as his only goal in life to be my manager. You are hired.”
Later on, this young person worked very hard, and received the respect of his subordinates, every employees worked diligently and in a team, the company’s result improved tremendously.
“A child who has been protected and habitually given whatever he did, he developed “entitlement mentality” and always put himself first. He is ignorance of his parent’s effort. When he started work, he assumed every people must listen to him, and when he became a manager, he would never know how suffering his employee and always blame others. For this kind of people, he can have good result, may be successful for a while, but eventually would not feel sense of achievement, he will grumble and full of hatred and fight for more. If we are this kind of protective parent, did we love the kid or destroy the kid?” 

You can let your kid lived in a big house, eat a good meal, learn piano, watch a big screen TV. But when you are cutting grass, please let them experienced it. After a meal, let them washed their plate and bowl together with their brothers and sisters. It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love them in a right way. You want them to understand, no matter how rich their parent are, one day their hair will grow gray, same as the mother of that young person. The most important thing is your kid learns how to appreciate the effort and experience the difficulty and learn the ability to work with others to get thing done.


p/s/s: i've seen people who cannot/don't want to help their parent/family in housechores/participate in anything exp themselves and seen the effect is dreadful! grrrr....

belajar untuk terima

si kecilku enggan makan
hanya menyusu sepenuh masa,mcm suri rumah sepenuh masa plak
tapi dalam kuantiti yang berkurangan
siang hanya minum 12oz di nursery
malam pula semakin kurang sejak seminggu yang lalu
tiada lagi bangun sejam sekali, sehingga aku jadi zombie
sekarang cukup rehat,cukup makan,cukup tidur,semua cukup
oh,bergembiralah buat seketika
oleh kerana cukup rehat,smp kena bangun utk sesi pump pula
sebab natural pump sudah penat mulut mungkin
mak mana yg xresah tgk anak yg kurang minum dan tak mahu makan?
tapi....main xde masalah
standard la,asal lari tune je jadi gelabah ayam
mcm ayam berak kapur
aku suspect dia mahu meringankan badannya
tak cukup ringan kah wahai anak?
oit,maknyeee,awak pon dulu masa kecik2 camtulah,ringan sahaja (o_o)
tapi if awak sihat2 shj,xpelah
ummi redha.

p/s/s: pepagi buta da wat aku hilang mood tgk maid mandikan baby smp pijak2,n jirus air dlm mulut baby..
kalo aku dpt la,mmg mcm lipas mati aku kejekn maid tu.*emosi* mau lari pegi spot cek lagi nursery Rijal.

29 November, 2010

mission accomplish!

alhamdulillah
3 misi da berjaya didapatkn...
the last one;CD berjaya dibeli dgn harga yg murah di expo baby & parent
syukur2...berjaya juga dijadikan kenyataan

cuma nk buat penambahbaikkan selepas ni
lunatots buat sale 10-20% mmg peluang keemasan la
kena buat kajian n rasa sdr nnt bg testimoni plak la..
abah rijal dah excited,sbb jimat duit dia..muahahahaha
tapikan,yg haku geram,bapak2 budak ni mcm xde perasaan
main redah je,bkn kire yg pmpn ni bwk baby ke ngandung ke
selambe je siku2 n tolak2
perghhh,kalo ikot ati panas aku masa dulu,mmg kena ngn aku
another thing, nursing room mmg ade
xpela setakat kerusi meja shj
yg geram nih,ade la anak cha-ya-nun-alif- main gasing dlm tu?
anak haku nk BF pon terkejut2
haiyoh,mmg xde sivik tol

oye,jumaat lepas Rijal kena batuk+selsema
aku suspect ade bdk nursery yg bwk
or
puting dia tertukar n bdk pny puting tu mmg ade flu+cough
nk dijadikan cter
sabtu makin teruk batuk dia
sian sgt,batuk mcm org tua yg gatal2 tekak
so i make use this petua
which is minyak  masak
amik lumur sket kat dada,tekak n belakang
alhamdulillah,mmg terus kurg..
lendir+kahak sume kuar ikot najis
(aku buat jgk tepuk2 depan blkg,tgn kena buat melengkung,so dat kahak pecah)
mlm2 sapu je minyak masak tu
kdg2 letak kat batang hidung (selain kunyit,utk legakan selsema n sumbat hidung)
sbb...minyak masak ni panas...jgn letak byk2... :)
since i knew certain thing,i try my best not-to-give-too-many-drugs/medicine-to-my-baby

26 November, 2010

cuti-cuti malaysia

terpaksa dibatalkan due to---no AL anymore!
waakakakka....
so carry forwad to date: to be comfirm
choiiii....
apekan daya....kite merancang,tetapi tuhan sebaik2 perancang....
decide nk p makan,rehat shj as both of us not a shopaholic person
so no urban holiday....
best giler
kalo ikot haku, mmg nk p hiking
tp mn mau letak Rijal?
dlm backpack?wakakakak
tggu besar sket...ade plan nk bwk dia p hiking....
build self confident+mental mau kuat tempuh cabaran hidup...
so....mungkin akan pegi ke
still unknown location
sbb masih dlm perbincangan...wakakkaka....
rehat,nganga,tdo,kenalkn anak dgn alam
so heaven......

hopefully bley pegi cecepat...serabut otak duduk bandar...

25 November, 2010

wonderful 7

alhamdulillah..he's 7 month today!
Still exclusively BF with no solids
Reason: he's not ready yet..time will tell when n what
Thank you Allah
Ummi sgt2 bsyukur dkurnia anak sprt Rijal
His milestone already been recorded at ummi's personal blog
One thing 4 sure, i never put high expectation on u my baby,thus u prove me was wrong!
could never been grateful enough for that
My dua' n prayers will always with u.

24 November, 2010

b.e.n.g.a.n.g

-bile-xde-anak-ko-sibuk-nk-anak-isteri-penat-mintak-hantar-ko-merungut-
-eh-nak-kena-tiaw-ni-pakkal-je-la-ko-laki-kawan-aku-

-hidup perlu bersyukur-

sebelum & selepas

kami pulang ke penang jumaat lepas
the night before, mcm besa BF rijal suddenly terasa hangat bdn si kenit ni
ah sudah...
demi anak aku rela xtdo...tdo gak,tp tdo2 ayam
start from 4am rijal cirit birit secara pukal
smp merah2 bon2 dia..sian...
but i suspect he got the diarrhea since that morning (pampers abis,bon2 merah)
oh,mau balik penang...rushing...
so kepala otak jd serabut
otw dlm perjalanan,kena lagi...so decide bwk g klinik tros
lama x lama jgk la nk tunggu...abis sume org bdk kecik ni tegur
maklumla,anak i ni tgh peramah...so layankn je...
1st time okeh jmp doctor gov yg sgt ceria n tulus
aku tny dia terang dgn detail
i like her...mmg mdoakan dia maju dlm karier dia...
she checked my baby tp since this little guy still active
(yes,dia keep on babble,jumping like no one bisnes)
doctor soh monitor shj,ok..puas ati
continue blk penang dgn bdk yg aktif ni..
the next day,alhamdulillah...kembali sihat
                     .
                     .
                     .
                     .
back from penang, suddenly body temp rijal increase blk...
haiyoh....ghisau
mmg xtdo mlm aku,btl2 xtdo this time...
wat sponging...tetibe kol 12 dia merengek yg amat
try bg mkn ubat,dia reject siap muntah
2x muntah after feed dgn medicine
*klise:after muntah rijal toleh kat abah dia mcm ckp,"i told u,i dont want to eat this med!"*
so amik air asam jawa(buat pekat2) letak kat kepala dia
n alhamdulillah it works...
siangnya dia melekat je dgn aku
ummi dia nk mandi dia leh plak nangis mdayu2...
xjadi mandi...dokla memegang dia...
ptg tu,da ok...leh main kejar2...
aku lari dia merangkak lelaju kejo...hahahaha...
berpeluh2 dak kecik tu...

oh,ni vdoe dia mbebel b4 tdo...
sila jgn tgk..nnt anda pening
video 

p/s::dia bley turun sdr dr bouncer tu...mcm ulat gonggok..heheh

20 November, 2010

kelebihan

sumber pemakanan tidak terhad di penang
Terpulang pada korg
Kena pandai cari mknn yg sedap+murah=berbaloi

Kt PIL pny rumah;
Kenduri=catering=xbyk keje+xrenyah
Rijal=cucu sulung=tumpuan
Rijal=BF=masa hny dgn ummi=xpyh buat kije sgt=heaven
Muahahaha...tp itula,MIL spoting,xbg tinggal Rijal sorg if dia tdo..so dgn omi dia skali lena..kuikui
I like...btanduk setan haku

16 November, 2010

rabak

mata....
nk masuk 9hari budak kecik ni bgn pepagi utk main...
hoh...
sudah dpt akal len ye anak?
mggu lepas lg menguji mata
kol 7pm tdo,kol 2pagi bgn main...
b4 tu mmg dia akan bgn sejam skali utk BF...
lebam....tp aku xkisah dia bgn BF...mmg aku suruh pon...ngahahahahha

yg hoyeh....dia bgn utk main secara diam...
memula bgn main sensorang....
agak2 boring,
dia kejut ummi dia (shj) dgn mengorek lubang idung,mata,mulut....
kalo xsedar jgk
mari panjat bdn ummi n buat bunyi kuat2....
kesudahannye..mata wa jadi mata panda....
image:google
ngantok meh xcukop tdo...
tp aku tau menda ni akan jadi...
sbb mak,SIL da penah cter...
xpe,lambat laun akan back to normal....
this wik,pattern Rijal bgn kol 445pagi main...
tepat plak tu...bertuah anak....
the best thing,alhamdulillah...dia dgr cakap...
aku soh tdo,kang bgn blk,dia ikot....
cuma take times... :)

lama2 da get used...sudahnya aku yg beria main dgn dia...
sonok gak...siang xdpt main together2....
tdo pon awal....so,i value this moment....
cherish it....baby cepat membesar :)

15 November, 2010

spot cek

aku suke wat edisi terjah kat taska tu...
muahahahha...
tp pastu sdr lemah hati,tros main dgn anak...pang!!

alhamdulillah....keadaan memuaskan...
blom tahap membanggakan...
xpe,leh improve...
yg penting anakku selamat d bwh jagaan mereka...
dtg2 si kecik da nmpk ummi dia...
letak melalak (uuuuuuu...pandai merajuk ko...ade la setengah jam duduk...)
bagi sedas direct BF,pujuk2,pas kat cikgu dia,tros cabot...

lega hati ummi ini....
syukur.....

15.11.10

to-date-here
aku cuak+risau
sebab........................
rijal da dipindahkan kelas
besanya dia dok ngn babies (0-12month)
tp arini taska dia ubah cara
baby(0-5;belum merangkak) duduk satu bilik, siap baby cot
(merangkak>berjalan) satu bilik lain...
oh no....even tho bdk kecik tu da merangkak
dia kecik lagi....standard hati ibukn,u always a baby
komplen::: xde mainan kat klas tu....
                tahap sosial bdk2 bsr dgn baby...rijal paling kecik kat c2...wuwuwuwuwu

xpela....at least nnt rijal akan cepat belajar dok c2 ayat pujuk diri sdr...
cepat sesuaikn diri,pandai bawak diri ye sayang.....
knowing u my dear....insyaallah u'll be fine...


bersangka baik dgn Allah, dan berserah padaNya....

makmum kecik (padahal tgh main bekas susu tu)

ni xde kaitan...
mgkin dapat hasil direct BF ms weekend...
syukur...rezeki anak
1st time dpt hasil byk ni (today,morning) alhamdulillah

08 November, 2010

six month and ...........

has not eating solid foods...
y?
just because he don't want to
tried once.twice.thrice. and
still
no success yet.
latest
he ate epal...
saje je nk bagi dia rase...
kot2 la suka...
pas sedut2...
bley plak dia muntah...
bubur nasi kosong ke ebm ke...
sama jgk...
xpela...later ye baby?
u don't want to eat,ummi won't force u...

wan kate mengikut ummi yg hanya menyusu saje,tamau makan
tapi ummi dulu...eh...ntah...hihihi

ke itu adalah petanda utk teruskan saje penyusuan selama 2tahun penuh?
tanpa makanan?
xpe2....we'll see....we'll see....

04 November, 2010

my sis n 3L

muahahahah...
giler jahat..mmg pon...
3L salah satu gelaran diberi pada adik pmpn ku yg sorg
dia xtau ngah dia ade blog
the first L = lambat
            ini budak mmg lambat,bersiap mcm kura-kura
            kalo nk ajak kuar tu,sila la inform sehari sebelum ye...
            hakikatnya,dia adalah sgt teliti orgnye sbb tu jd dia bley analyze all small things
the second L = lembik
            hahahaha...very d anak dara...
            mmg vice versa ngn kakak dia
            tarik rambut sket,terjerit2 sakit
            ajak masuk hutan,tanak.....
            hakikatnya,dia adelah antara org kuat yg rajin kemas uma if ade kenduri kendara
            very firm lady when it comes to decision making
the 3rd L = lemau
            hoih...goram ha...ssh kefahaman...
            kena penjelasan yg terang n nyata
            hakikatnya....dia adalah adik perempuan yg tersayang


da kawen....da ade family....
if not,slalu je tercacak mukanye di rumah kami....
sgt sggp berkorban masa dan duit
jaga k.ngah dia ms dlm pantang mak ayah p umrah ms tu
kami suka bergosip bila pulang ke kampung
memekak di mlm hari smp kena sound..TIDO! 
i miss her...
on her solemnization day...





             

03 November, 2010

tanda ingatan utk diri sendiri

memandangkan diri ini semakin lupe
manjang lupe je...
last night wide awake at 3 am,trying to remember what happened.
so better i jot down my BF journey
utk tatapan dan persediaan bagi BF adik-adik Rijal
second day,home

it's not easy.
i know.
but it worth every drop.
remember azriyani.it's all about faith n courage.
ask HIS blessing.

start with 0 knowledge.kalau ada pon what i know,BF je lah.
yg len blkg cerita.xde heran nk baca2.
after deliver mmg sgt penat n mengantuk.
kena kuat lagi2 kalo bersalin kat spital gomen
request utk BF baby dlm ms sejam after sejam br dpt jmp
baby rooming in mmg ade kat serdang
so kena kuat .again.
amik BF sdr dlm sakit2 tu.
mother instict ask me to hug Rijal non stop smp blk exp nk mandi n p toilet
anytime dia nk feed, im there.
no milk at first.only colustrum.
lacthing-a little problem.
but after belah mulut alhamdulillah..lacthing dia makin berkesan


home-feeding demand=every half n hour.
smp i ask my husband,does he have enuff milk?
almost buy FM,tp husband said, xpayah,it's enuff.just feed him.
perasaan kdg2 ok.kdg2 k.o
standard la org lps bersalin.
sokongan suami sgt excellent.alhamdulillah.
after 3rd day br ade susu sket.
berpegang pada fakta=perut bayi hny sebesar guli
cukup.cukup.cukup.itu sahaja.
bile engorged  tried to pump.(1st time,manually)
kuar2 1oz je. tunjuk kat suami.
byk la tu...katanya...insyaallah cukup...
muke suami muke sposen.rs mau cekik shj.muahahaha
susu pump tu disimpan.
selang 2hari,pump,hasil meningkat 1.5oz.
bile pump dpt 2oz, wah!gembiranye...mcm byk....
hakikatnye,each time aku pump hny xlebih 3oz...
sume susu disimpan.xde diguna.
ms dlm pantang baru terhegeh google utk BF info.
br nk tny pd senior. =)
bile nk naik keje br pump sungguh2..
dpt 3oz kdg2 4oz..
tu pon da rasa byk...alhamdulillah.....

bila baca org lain pump dpt 7-8oz,hati sudah gundah...slalu tny kenapa...
mangsa: suami yg xtau pape \(~_^)/
smpkn lps pantang rs susu xcukup,
buat power pumping mlm2 smp tersengguk2 tahan ngantuk,
berlari2 masuk bilik Rijal mau susu,sambung balik....
stilllllllllllll...susu sama jgk,4oz...later found out,ape yg terhasil adalah mengikut demand bayi....
so let it be....
satu lagi aku xphm dulu adalah maksud kena kosongkn breast.
aiyo,mcm mn nk tau breast kosong ke x?
after 4bln pump br tau..muahahaha.....xpela,dari xtau....


perit.payah.penat.sume ada.tapi ia indah.
tp ttp usaha. sbb mmg xde FM kat umah.xnk beli.
somi kate,jimat.jimat.kedekut kah? hahahaha
blasah je la.
banyakkan membaca dan bertanya.
it is the main key. 

my question now.
cukupkah susu hny dgn 130oz-140oz shj dlm peti ais utk 2thn?
no deep freezer.
will it be suffiecient for Rijal to BF only without taking any solid foods until 2y.o?
my husband say yes.
n eat healthy food.
mak pon ckp...bg je susu,awk makan cukup 2,amik benda berkhasiat.
omakkk....


robbir yassir walatu'assir ya karim.................
(-_-")

01 November, 2010

gundah di hati...

hati teringin sangat
hati jugak megutarakan cabaran
hati kuat inginkn dorongan
hati jugak yang menggalakkan

giler...
bercampur baur semua ni...
to continue EXCLUSIVELY BF until 2 y.o?

comfem ade yg meluahkan pelbagai pandangan
tapi
suami yang memberi cadangan
pandangannya lembut dan berhikmah
tapi
dia kata semua terletak pada Nya dan Rijal
bila mana dia mahu makan
kita berikan dia pilihan...

apa yg ditunjukkan pasti ada kebaikan.....

***sedikit debar hilang,namun tetap bergetar***

29 October, 2010

susu ohhh susu....

kejadian:::pagi hari mau pigi kije
motip:::kefahaman yg out

alkisah.....tooiiibbbbbbbbbbbbbbbbb
pepagi sblm p keje pump susu..pastu simpan dlm peti ais..
so next work for prepare bekalan rijal adelah tugas abah...

ummi : abg,susu rijal nnt top up lg 2 bekas bla...bla..bla.....
           phm x?
abah : ha..phm2...
ummi : phm x?
abah : ok2...

5 minit kemudian....

abah : susu ni je kn? (sambil tunjuk 2 botol susu)
ummi : (tgk2...pastu pk,sumtin wrong here) kn da pesan,susu fresh kena ade 3 botol...nape ada 2 je?
abah : (muke xbersalah) ni abg da masukkan susu paling byk td,pastu abg top up sket yg ni (sambil tunjuk2    cara dia la)
ummi : abahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!

huaaa...susu sesia je 4.5oz...susu semalam telah dicampur dgn susu hari ni 6am...cis!
jd raksaksa gorgon la gua pepagi...
demi menjaga perut anak susu 2 dicurah begitu saje ke dlm sinki...
huaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!
xpela,somiku da phm..lesson learned...

tp...
ade satu kejadian yg mmg sengaja...
ms blk penang, xbwk cooler beg+chiller
besa pagi mmg akan engorged
almaklumla,rijal ni suke minom memalam...sejam sekali....
so demand tinggi disitu...
xtahan da,pump saje la...
nk bg yg botol pk2,kang bengkak xpasal demam...
da la mmg nk demam....

tungtang tungtang...
nk balik pk2...blank xpk ape dah...
susu yg 7oz tu sure la xtahan 5 jam perjalanan ke putra...
sodih ha...nk buang susu tu...
so abah rijal la yg tlg buang...sob...sob....
kalo la ter pk cara momma mia....

hinsssss.....

28 October, 2010

i wanna be a billionaire...

sape xnk?
nk?
keje kena kuatlah...bisnes....
xdenye makan gaji buta dpt...heheheh
xde kaitan....

mggu ni ponat...
emosi,fizikal.....sume penat
FIL n ayah warded...sorg operate jantung...
sorang kena denggi smp platlet jatuh below 50...
so runner dari putrajaya-segamat-putrajaya-penang
ahad pg-mlm:putrajaya-segamat-putrajaya
isnin pg-rabu pg:putrajaya-penang-putrajaya

tiring hoho...xde makan angin tp smpt soping bj rijal
heheheh....
lg penat,isnin pg kena bertolak blk penang...
rijal yg da merangkak-duduk-memanjat adelah sgt demanding utk bebas
end up, berperang dlm kete kecik...
itu budak sgt bijak.
xnk nenen ms umi tgh sentap...hohohoho...
umi da cool down br nenen laju2...hehehhe
bgs2....
tp,perjalanan blk smooth...alhamdulillah
maybe cause we stop at tapah for couple if hours...
rijal bley regangkan bdn kat surau suka hati....
nek kete tros tdo smp putra....
mebi after dis kena rajin stop utk bg bdk kecik tu utk streching....



xsampai 2minit da tdo.....penat mengukur tanah

***umi da termenung mengenangkn masa depan****
****beli bas lg bagus,rijal leh wat suka hati kn****

21 October, 2010

KUANTITI VS KUALITI AIR SUSU IBU & RAHSIA PEMBENIHAN ZURIAT


( Entri ni dikopi pes dari susuibu.com dari norhafiza...entri pemangkin semangat untuk terus menggali ilmu)

**Mohon maaf kerana membuka thread baru, hanya benar dan ikhlas untuk berkongsi dengan kalian semua rahsia ilmu ALLAH yang sangat luar biasa luasnya...untuk memudahkan penyemakan dan pencarian dilakukan...moga diberkati-NYA usaha secebis ini untuk kemaslahatan dan kebahagiaan umum...


---------------------------------------

Dengan nama ALLAH Yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana,

Pastinya ramai yang tertanya-tanya, apakah episod cerita yang sedang berlaku pada seorang ibu bernama Norhafiza di sini dahulu yang begitu ingin menyusukan anaknya 2 tahun penuh tanpa solid food itu...? :)

Untuk pengetahuan semua, sewaktu sehingga sekarang usia anak saya yang sudah mencecah 16bulan++, alhamdulillah dalam kehendak PENCIPTA, susu uminya masih lagi setakat ini adalah makanan utamanya... :)

Pernah dalam 2 minggu lepas dalam masa 2 hari saya langsung tak makan apa2, cuma sekadar minum air masak (air tapis) sahaja (sulit untuk diceritakan sebabnya), tapi alhamdulillah bekalan susu (direct feeding) cukup untuk keperluan anak saya dalam masa 2 hari itu walau anak saya dalam masa 2 hari itu langsung tidak menyentuh apa-apa makanan lain...

Sedangkan kalau dilihat secara mata kasarnya, air susu saya pada waktu itu dan sekarang ini sudah memang terlampau sangat sedikit, tetapi dibukakan-NYA lagi pencerahan kepada saya bahawa yang penting bukanlah KUANTITI susu, tetapi KUALITI susu yang terjana...

Contoh mudah, jika kita letakkan segelas setiap satu air zam-zam, air tapis RX-Water, air tapis Dr Sukida, air masak, air paip, dan air mata air, jika kita check, setiap jenis air itu punya gelombang tenaga yang sangat berbeza WALAU SECARA MATA KASARNYA semuanya adalah DALAM BENTUK FIZIK/RUPA YANG SAMA dan DALAM JUMLAH KUANTITI YANG SAMA...

Perbezaan tenaga yang sangat nyata akan dapat dikesan bila perbandingan tenaga dibuat antara contohnya air zam-zam dan air paip...WALAU RUPA DAN AMAUNNYA SAMA tapi tenaga yang terhasil dari air zam-zam walau diambil secawan kecil langsung tidak boleh diukur dengan air paip kebolehtenagaan positifnya itu...

Jadi secara asasnya, begitu juga air susu kita, tenaga yang terhasil pada air susu si ibu A contohnya mungkin sangat berbeza dengan tenaga yang terhasil dari air susu si ibu B...

Point penting yang saya nak berkongsi di sini adalah janganlah kalian semua terlampau fokus cuma untuk memperbanyakkan jumlah KUANTITI air susu sahaja, tapi terlampau pentingnya juga untuk kalian semua fokus pada usaha untuk MENINGKATKAN KUALITI AIR SUSU YANG DIHASILKAN jika benar kalian ingin memberikan yang terbaik buat si permata hati...

Asasnya melalui pemerhatian dan kajian yang telah dibuat (terlampau panjang ruang yang diperlukan kiranya untuk bercerita bagaimana asas ini dibentuk), secara mudah, KUALITI TENAGA pada air susu kita boleh ditingkatkan (dan sebaliknya juga akan sangat merudum ketiadaan tenaganya jika faktor ini diabaikan) melalui 4 cara,

1) pemakanan ibu (bersih, halal dan suci) = 10%
2) akhlak ibu (tenang, sabar, dan lain-lain akhlak terpuji) = 65%
3) gaya hidup, persekitaran kerja dan tempat tinggal ibu = 18%
4) lain-lain (perlu ruang banyak untuk dihuraikan) = 7%

Jadi, pengkhususan sepatutnya yang perlu kita fokuskan bukanlah semata-mata pada makanan apa yg sepatutnya diambil oleh ibu yang menyusu, tetapi apa yang sangat ramai dari kita yang terlepas pandang adalah dari segi penjagaan emosi dan penjanaan akhlak yang baik dari ibu yang menyusu...sangat besar rahsianya bila Rasulullah SAW mengajar kita, "JANGAN BERIKAN ANAK KAMU MENYUSU DENGAN PEREMPUAN GILA KERANA AIR SUSUNYA BERACUN"

Kerana gila itu adalah sejenis dari bentuk akhlak yang negatif...lagi sangat indah hadis Rasulullah SAW yang lain, "SESUNGGUHNYA AKU DIUTUSKAN UNTUK MENYEMPURNAKAN AKHLAK YANG MULIA"...ada rahsia sangat luar biasa di sebalik mereka yang mulia dan hebat akhlaknya dari segi kesihatan dan juga kebolehmampuan merasai ketenangan yang sangat mendamaikan sewaktu sementara berada di dunia yang pastinya akan binasa ini...

Telah diberikan-NYA sedikit pencerahan kepada saya dalam kebolehmampuan untuk menghuraikan secara saintifik kaitan antara 4 cara di atas serta peratusan tenaga yang terhasil atau tersusut pada sistem tubuh melalui kaedah penjelasan dalam bentuk gelombang (kerana tenaga boleh diukur melalui bentuk gelombang), tapi di sini saya takkan panjang lebarkan penjelasannya kerana memerlukan ruang yang sangat besar pula...

Cuma sekadar untuk pengetahuan, beberapa orang pensyarah berpangkat PHD dan ramai orang-orang terpelajar telah didatangkan-NYA untuk berjumpa dengan saya (dalam kehendak ALLAH) untuk hal ini dan telah kita terangkan kepada mereka pembongkaran ilmu ALLAH ini setakat mana yang dalam kehendaK ALLAH.

Satu lagi pembongkaran kecil berkaitan "kaedah" penghasilan zuriat, bagaimana faktor akhlak dan adab suami isteri sewaktu hubungan kelamin dilakukan yang dalam kehendak ALLAH pada waktu itu terjadinya pembentukan zuriat, sangat punya kaitannya dengan bagaimana terprosesnya DNA yang sungguh unik pada benih yang tercipta yang mana akan bagi pengaruh yang sangat besar pada pembawakan anak yang akan terhasil..

Pernah tak kalian terfikir kenapa budak-budak sekarang ini terlampau hyper aktif? tak dengar kata? tak boleh ditegur? Inilah sebenarnya hasil daripada hubungan kelamin yang dilakukan penuh dengan nafsu serakah semata-mata...lambakan video lucah di internet dan macam-macam lagi faktor penyumbang yang mempengaruhi kepada penghasilan akhlak dan adab yang buruk suami isteri sewaktu hubungan kelamin yang halal itu berlaku...kerana keinginan untuk meniru apa yang dilihat dan lain-lain yang sewaktu dengannya...

Contoh paling mudah, nasi goreng, halalkan untuk dimakan...tapi kalu kita makan nasi goreng itu tanpa baca bismillah, makan dengan gelojoh, ikut nafsu terlampau, maka kita makan dengan syaitan bukan? begitu jugalah hubungan kelamin, benar ianya halal, tetapi dengan akhlak dan adab yang teruk, maka hubungan bersama kita itu juga SAMA-SAMA "disertai" syaitan, dan sangat malanglah kalau sekiranya pada waktu itu dalam kehendak ALLAH terjadinya pembenihan zuriat; kerana banyak "akhlak syaitan" biasanya akan "terekod" dalam rahsia DNA zuriat yang terbentuk...

Jika benih yang terhasil itu tidak elok, jadi walau ianya "ditanam" di tanah yang subur / persekitaran tempat tinggal yang baik pun kebarangkalian untuk ianya ditimpa "penyakit" sangat tinggi, apatah lagi jika benih yang tak elok diletakkan di tanah yang tandus / persekitaran yang tak baik...?

Dan ingat kita tidak tahu bila akan terjadinya pembenihan, maka sentiasalah berakhlak dan beradab sewaktu melakukan hubungan kelamin...pelajarilah adab sebagaimana yang telah diajarkan Rasulullah SAW tentang hal ini...lakukanlah hubungan bersama itu dengan penuh kasih sayang kerana ALLAH...

Cukuplah setakat ini dahulu dan saya mohon maaf sangat-sangat kerana kebarangkalian untuk saya membalas komen-komen di sini sangat tipis kerana banyak tugas yang terpikul di bahu ini yang harus dilaksanakan...cuma insyaALLAH kiranya dilapangkan-NYA ruang dan waktu, saya akan menulis lagi di sini pembongkaran-pembongkaran rahsia ilmu ALLAH yang tersangatlah luar biasa luasnya itu...


Catatan tambahan: insyaALLAH minggu hadapan kami sekeluarga akan ke Tanah Suci mengerjakan umrah (mohon doa kalian), dan untuk memudahkan urusan ibadat, kami bersepakat untuk menyunatkan anak teruna kami ini...dan alhamdulillah, minggu lepas di usianya 16bulan, anak teruna kami ini telah dikhatankan di sebuah poliklinik di sini dengan kaedah biasa (injection bius yang tahan setengah jam)...ramai yang mengatakan bila anak lelaki dah boleh berjalan, jangan khatankan sebab dah sangat susah untuk dijaga, tapi alhamdulillah pada hari pertama dia dikhatankan lagi, dia dah berlari-lari anak bermain dan pada hari itu sahaja dia dah main air / mandi tiga kali...kami ini sangat lemah tapi kami sangat berharap dan sangat bergantung harap pada YANG MAHA HEBAT...maka YANG MAHA HEBAT lah yang akan memberikan kemudahan...jadi bergantung harap dan bersangka baiklah pada YANG MAHA PENCIPTA...insyaALLAH kita semua akan mendapat keberkatan...aamiiin...

18 October, 2010

masih jauh....

in less than 10 days rijal will hit 6 month...
giler sedih....emosi tol
last saturday test rijal dgn solid food...
bubur blend + ebm sket...
yg xcted lebih = wan n tokwan dia la...
chaiiitttt....umi suap 3x d rest wan dia....
xpelah,umi ok je....sbb da tau mmg wan dia yg excited...hahahhahaha

my deepest fear;
BF him until 2y.o...
sbb ade yg penah cter when baby start to eat solid, milk will decrease slowly...
huhuhuhuhu
da invest utk high end pny pump,hopefully will help oit,itu bantuan sajerrr....
mind set kena btl....
memandangkan freezer pon kecik....
hny bley muat +- stok susu 170oz sajer....sodih ha...tp syukur....
dgn menda2 yg xseberapa tu la berjaya fully BF until now...
challanging?
YES!
tp,berbaloi n puas....

now plak, kemalasan melanda...
dlu sgt rajin pump on time 2jam;lari pump kat surau
now sejak 3mggu ni jadual da haywire
ni sume gara2 work load mcm hampeh alasannnn
4 jam skali br pump...syukur hasil bertambah....
dlu...if 2 jam skali, hasil =4oz
kdg2 je 3-4 jam pump pon dpt sama....
la ni tetiba dpt 8-9oz...stilllllllllll jumlah ttp lebih kurg sm
ntah....pelik gak....tp da nk hit 6month ni kena kerap la kot....
oiiii....jauh2 pemalas oiii...da xbz oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....
penat....

moge perjalanan utk menyusukan rijal 2 tahun dimakbulkn Mu ya Allah...aminnnn

knowledge is PoWeR.

aku budak POWER....
eh,bkn nk riak...tp hakikat...
sbb dlu ms belajar mmg amik electrical engineering mjr Power.
oh....i like power....
sbb melibatkan menda yg besar gedabak,if electronic...mmg out...
hihihi...
but,
the main thing here is K.N.O.W.L.E.D.G.E = ILMU

xkisah la,u have PHD,Master,Degree,Diploma,SPM etc...
yg penting keinginan untuk menimba ilmu...
sebab ilmu ni skop dia terlalu luas....
xtercapai dek akal....
selagi hidup,belajarlah.....
dgn tukang sapu sampah pon kite blh belajar...geddit?
camni....
xsemestinya ilmu yg kite ceduk tu datangnye dari org bijak pandai,
tp ia blh hadir hasil pengamatan dan pemerhatian
mcm babies,
they learn from what they see n observe
mcm kite yg dewasa ni,
belajar n tafsirknlah....
bile da dihuraikan,maka dari satu benda yg simple boleh terhasil bermacam2
but
ade satu ilmu yang kite perlukan tunjuk ajar seorang guru...
iaitu ilmu agama...
yang mana bila kita belajar dgn hanya pembacaan dan pengamatan sdr,
maka kita akan berguru dengan syaitan...
tu dah jadi bahaya....

ilmu tu sangat lazat...
membezakan individu itu dengan individu yang lain
maka belajarlah....
xsemestinya perlu ke U....
sebab itu SALAH SATU ciri untuk mendapat anak yg bijak ialah berkahwin dgn wanita yg bijak :)
byk ibu2 zmn dlu yg x ke sekolah tp anak2 semua berjaya....
kenapa ye?
:)

14 October, 2010

two down, one to go!

yep...
2. tracking....tracing n finally...
wallaaahhhh...it's mine! :)
credit to rinie (i don't know how to link blablablaa)
for make my dream come true...
ala, xde hassle pon....p kastam tu sume wat clearance jd memori..
my own sweet memory...
life is a journey...
sbb i always wonder ape la pos malaysia wat kat c2(kwsn airport)
now i know :)
oh,kena tggu adapter b4 i can use it....
hoyehhh!!
still berdebar b4 guna...maklumlah,
ade info mengatakan when u already familiar with a pump,once u change d pump
our body will take times to adapt...
hopefully ok sajer....
Avent Manual Isis ni byk membantu spnjg 5bln 5 hari ni...
lately dia da slalu meletup2...hihihihi
tp still mantap,just tuka valve je....
i love u very strong la Avent! :*

1. target 10K is over...
n.....actually the number is beyond our target....alhamdulillah....

still otw::: cloth diapers:::
nk beli sket2 dlu.....n survey which brand is the best....
alah membeli menang memakai...
biar tahan lama....hancur lunyai....
br puas ati...
so akan try lunatots 1st....
GroVia pn ok....tp kena survey+gunalah barangan buatan malaysia
hahahahah....

12 October, 2010

Cloth Diapers

ok...
aku sudah penin dgn terms2 CD ni...cloth diapers...
AIO la.poket la.cis..
ri2 pening pasal EBM...pas2 pasal FS...ni CD lak...
huaaaa....
xpela,demi kemashlahatan duit ummi n abah jgk...
huhuhu...
image-bamboolite

marilah menyelamatkan bumi dgn menggunakan Cloth Diapers...
poyo..padahal br nk belajar...
search for the best...
use for the rest....adik Rijal pn sonang
muahahahaha....
 
utk carian/rujukan kepala yg da penin sdr..
edited>>>>http://happy-clothdiapering.blogspot.com (kaklong nuzula)
         >>>>>http://www.miabambina.com

11 October, 2010

101010

Syukur,alhamdulillah....
sume da selamat n berjaya melaksanakan program Cabaran 1 dalam 10000...
hoyehhh!!!
da 9 thn bersama2 dari diploma smp skrg...moga terus di jalan yg benar....

cuaca=alhamdulillah..cun
Rijal=hensem,bergaya,xtdo2...
mcm mn nk tdo...br smp=br nk tdo,pokcik2 n mokcik2 dia da serbu cium2....jerit2...
atas izin Dia, Rijal cool....sbb......................mmg da besa dgr sore2 sumbang 2 memekak dari dlm perut....
sabo je la...heheheh ummi pon sama memekak

time al.i rus.Tam selamber itik je berucap,Rijal da xlarat...continue sleep....2 pon kena pujuk soh tdo...kalo x...jgn la...selagi ade org,dia yg sibuk nk melayan...
demo bermula,Rijal bgn...absorb...absorb.....
sampai habis persembahan Rijal bertahan....mak dia pon da xtahan...
penat nk jgk,even tho xjoin....xpela,tggu awk bsr sket ummi join blk....
overall...alhamdulillah,Rijal was behaving so well....
sonang ummi nk berjimba,pasni besar pandai bwk diri ye sayang....
=)

dah cas,mari lenjan ummi
my Sis,time 2 go...
Rijal mmg xpakaikn stokin/kasut if:::siang & cuaca panas
saje...nk ransang sensor2 kaki dia(same goes with his hand)
unless ms hujan/mlm...br berstokin....

i'll look forward ur sign sayang...either u r ready or not to eat...
nnt ummi prepare food ok?

27 September, 2010

mari bersenam

since macik gave birth to Rijal,
not even once macik p excersice...err,angkat Rijal melompat2 kire okla kn?
so last saturday hangkut la depa p senaman ringkas a.k.a brisk walk
xsangka cantek gak view kat taman ni

fitness centre dlm taman

pegi jalan2,xsangka jmp menan fitness ni..
mcm kat fitness centre...choiii...
ape lagi, aku lak yg excited...
Rijal tpaksa redha...
lemme go!!nk main jgk!!

bdk ni,ape org pegang,2 yg dia nk...
ummi sibuk bsenam,dia pon nakkk...haishhh...
xberpeluh pon....sbb kitorg g da lewat,dak kecik ni bantai smbg tdo...
so ktorg pon zzzzz skali la
next time bley dtg lg....

last wik b4 Rijal 5bln, da stat nk wat pondok2....
tp dok tersembam je muka...sian...
tgn xkuat lagi ye...xpe,slow n steady baby...

24 September, 2010

debaran...

yes!!
macik nye heart beat mcm kompang dipalu...
makin dekat tarikh makin berdebar...
hati makin risau...
usaha ttp jalan...
tarikh keramat ade lebih kurg 2 mggu je lagi....
teman2 seperjuangan da mula merantau merata2...
oh,i cant follow u my dear....
ade amanah kecil yg perlu dijaga....
masih berkira2 siapa yg perlu membabysit my lovely baby...
cik mai......sbb cik mai baca kn?
semangat!!!!
ummi rijal berusaha dari kejauhan....

Rijal kat barisan depan, ummi sokong Rijal dari belakang,wokey??

23 September, 2010

mood yg shantek

pergh....
kagum2 dgn diri sdr....panggggg
sbb slalu aku mood swing...pantang silap, jd raksaksa gorgon...
miahahahha
peel ni aku dpt since ade anak....
yolah,xcukup tdo....
ngn nk bkungfu kat uma lg...
tp la ni alhamdulillah....

oyeahh....praise to Allah, pencarian dipermudahkan....
alhamdulillah....
da stat berdebar;
my beloved sista nk kawen...
n
got 1 big event 10.10.10...
lancarkanlah...amin.....

nk try upload vdeo Rijal jd ulat gonggok...heheheh
video
  abaikan uma xserupa umah tu...muahahah

22 September, 2010

penin lalat

ok..
skarang sila hentak pale...
benci tol macik...
sbb...

xreti online shopping...
be it shop for my baby/myself hampehhh...
penah gak dlu wat cimb click,sudahnye xleh pakai...
padan muke...mmg sah2 ko buta IT kn mas...
ri2 shopping online for rijal...
btau detail brg ape nk,serah kat somi....
abg....bla..bla...bla...dia yg setelkn sume....
aku tau,brg yg dpesan dpt...

this kind of tech aku give up....
fussy sket, sbb xnk kena tipu ngn T & C yg hidden...
byk kali gak try,tp fail...
this time around, aku nye effort berganda2
sbb
nk beli 'sumtin' yg amat valueable n sgt mahal bg aku....
so,dok la compare harga dr bln pose till now.
dok la tny sana sini...huhuhhuh..
xpe,malu bertanya sesat jalan tho aku slalu sesat kalo bjalan muahahahah
n
now nk buy,
one more thing,aku da penin bile T&C mcm2....
end up rs nk serahkn je sume 2 kat en.somi....
blerghhhh....
xpe2 lom give up lagi....
kang da give up,bg la kat en somi....
#$%^&*()

20 September, 2010

makan smp gemok

raya=makan=weight gain
tp....macik xkisah,sbb macik under weight la ni...
sodih macik....mcm ikan bilis....
da xsedih.... sbb da kembali normal...best...

now busy nk susun jadual...
pumping,attending open house,housekeeping bla...bla...bla....

target utk dptkn 'sumtin' almost 70% accomplish...
insyaallah,by next month akan dpt...amin,....amin....

oh,ye,...blk beraya penang macik dpt 1 petua baru....
utk elak anak selsema n batuk, lumurkn minyak zaitun/bijan (lenga) kat kepala...
lebihkn sket kat ubun2 anak....
atas izin Dia, Rijalnye selsema n batuk tros elok after 3 days wat....
ni da msk skool blk,
tawakkal je la...moga Rijal nye antibodi da kuat...
pandai ko ye berlakon...

raya kami,
berjalan+makan sajor....alhamdulillah...bdk kecik ni tdo mn2,okekokek dodoi sket,tdo....
bj raya=bj melayu/bj kurung xde...
tp bj seluar/blouse/tshirt ade...bahahahah

jubah ms aqiqah..da ngam2 sui je...

oh ye,....my beloved sista da ngandung...syukur!!!