23 November, 2011

lima belas dan menghampiri sembilan belas

Bulan yang mengambil masa suami saya dan abah anak saya. Terlalu sibuk sampai Rijal tahu protes abah balik lewat. Nak buat camno, kijo. Pasni sebulan cuti,kita holiday ye abg?ekekeke

At 15w, baru dapat buat buku pink. Hehe. Asyik delay + suami dok sibuk sana sini. Later on scan pulak, kita tengok baby ye. Nanti jangan memalu.. :) Still takde appetite. Berat pon turun, kesian..time Rijal, loya+muntah tapii selera besar..tak pernah tak naik berat. Now, at 15w 48kg je..tapi as long kami sihat,alhamdulillah..Kadang2 boleh rasa baby golek2 dalam perut, Rijal suka sangat pegang perut n kiss. Tah paham tah tidak.

Rijal.

Makin keletah. Banyak words yang dia sebut then simpan. Depan orang jangan harap la nak bercakap, melainkan menyoal, ni ape?nape? Once in a blue moon tetiba dia baca abc,a ba ta, nine tennnn...ikot mood.
Tantrum alhamdulillah dah hilang. Cuma perangai suka melepuk orang ada lagi. I wonder, apa dia nak buat sebenarnya.

Alhamdulillah, still breastfeeding. Tandem i guess. Kadang tu bukan nak susu sangat pon, just seeking for comfort. Disebabkan itulah, dah bape kali kena plugged duct. Luka dah 2x. Nangis. Rasa nak tercabut je N.
Harapan dan doa,moga dapat menyusukan Rijal until 2y.o. Pastu,doa2 moga dia stop dengan sendiri. By time adik keluar dah lepas 2thn pon. :)

Hm...i pray for the smooth journey and healthy body for all...

12 November, 2011

memories.

Aku teringat dulu, zaman kanak-kanak..riang sungguh, sampai waktu ini aku teringat, aku pinta pada mak,tidak mahu jadi dewasa.

Dulu,di depan rumah ada pokok jambu air, rendang berbuah. Ada semut hitam yang gemuk sering menyusur di dahan rendangnya. Tapi, semut2 itu adalah kawan aku. :) Kenapa? Sebab aku sering memanjat pokok jambu air  itu untuk belajar,untuk menyorok, untuk mencari ketenangan, untuk berfikir... Semut hitam di pokok jambu air itu tak pernah merayap atas badan aku. Tak percaya? :)

Pokok jambu air yang sering dirindui, kini sudah tiada..

Dulu, kami punya taman kecil di kawasan rumah kecil kami. Ayah tanam rumput karpet. Tahu? Best! Kalau nak bergaduh/berguling memang sesuai. Atas rumput karpet aku sering berbaring di waktu  malam merenung langit malam. Cantik. Bintang terserak di angkasa, bulan terang. Kadang2 macam wayang aku buatnya, bentang tikar getah merah putih, bawak biskut/susu panas, baring. Pelik?

Rumput karpet sudah tiada, diganti laman simen, tempat naungan kereta2...

Aku pernah bela tupai yang tertelan minyak tar, bela sampai gemuk, burung yang di serang hendap kucing sampai ia boleh terbang bebas. Kucing? mestilah.

I love animals.

Rijal nampaknya mewarisi minat aku.

Ah.....rindu sungguh zaman riang.. :)

20 October, 2011

sepi

tujuan asal menulis bukan mahu memuaskan hati sesiapa.
sekadar menulis untuk tatapan diri dan muhasabah diri.

cukuplah Dia bagiku.

Sahabat itu bilamana "sampai" perasaan tanpa di beritahu, kita susah dia "terasa" , kita tetap 

rindu walau jarang bersua - Cik Mailal


persaudaraan yang utuh atas kasih dariNya. Terima Kasih Tuhan.

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Abang...

:)
ke-28.
Syukur dikurnia suami yang sedap mata memandang, yang sabar dalam mendidik saya.
Terima kasih atas nasihat, dan segalanya.
Moga abang mencapai kejayaan dan kebahagiaan bersama2 di dunia dan akhirat.
Hadiah paling besar, Isteri yang masih kurus macam jaman anak dara...wakakakakak...

We LOVE U!!!

22 September, 2011

keletah si bujang

Anak dah mula dapat akal, macam2 perangai dibuatnya.. At first, aku seriau gak tengok Rijal kemain aktif. Mana tah dapat sumber tenaga. Nak kata bagi gula2, memang tak lah kan..paling manis pon aku rasa biskot. Tu pon pepagi..kurma wajib,bangun tidur je makan 2 biji..macam dah jadi habit pulak.. :) ok lah, tu sumber tenaga dia,memandangkan Rijal ni bukan kaki makan. Unless tetiba nafsu makan dia mendadak, sua je lah ape pon (within my permission) memang dia telan. Kalau sampai dia kata dia puasa, sorry la. Botak kepala ummi memikir budak bujang ni nak makan ape.

Adorable.

Pada aku terutamanya. Ngan abah dia kureng sket. Mungkin sebab bonding breastfeeding and ego anak lelaki. Yesss,kecik2 dah nampak dah..kena lentur kasik lembutttt lagi. If dengan ummi, suruh cium, dia cium, kalau ummi sakit, dia cium, ummi marah, dia pujuk sambil buat muka sposen like his abah. Kalau abah dia suruh, liat sket. Tapi....if abah jegil mata,menikus....kehkehkeh

Talkative.

Within the surrounding that he used to. Kalau new surrounding, quite shy sket. Once dah biasa, jenuh la nak layan dia tanya..dah boleh sebut 3 suku kata (by mood). Rijal banyak tanya, tapi once a while dia akan keluarkan vocab yang bombastic. Selalunya aku akan tanya balik diri sendiri, betul ke apa aku dengar ni? hehe

Tantrum.

Ringan tangan sekarang. Geram betul. Tapi sabar ye, fasa bebudak nak bina jati diri. Almost a week dia develop perangai suka memukul ni. Once, aku geran, dia pukul,aku kepit hidung dia. ulang banyak kali,sampai  nak gelak tu dah bunyi menangis, cecepat peluk and explain...baru tenang dia and gelak. Takde dah pukul lepas tu. Esoknya buat balik T___T kids.

Then dia suka pura2 menangis, padahal tak pon. Berlakon macam ommi buat. kihkih. Role play di situ.

Hiasan.

Yes, dinding rumah dah ade masterpiece from him. Sabau je lah. Bapak ngaji, anak buat keje dekat dinding,mak masak kat dapur lintang pukang bila dengar bunyi sreetttt,sreeetttttttttttt... @______@

After all, doa kedua ibu bapa dan cara didikan adalah memainkan peranan penting. Jauh lagi perjalanan kami. Barakallah........

16 September, 2011

ape khabar?

rahsia

Rezeki

Bila bercakap pasal rezeki, bentuk rezeki yang Tuhan datangkan pada kita dalam pelbagai bentuk. Semua harus disyukuri. Jangan sampai jadi kufur nikmat. 

Sesetengah dari kita dikurnia rezeki dalam bentuk harta yang melimpah, anak-anak yang ramai, kesihatan yang tak tertanding sihatnya. Wajib kita mensyukurinya. Bila datang dari Dia, sekelip mata jugak Dia boleh tarik. 

Guru aku pernah berpesan, jika kita lihat orang lain gembira dengan kejayaan/rezeki yang dia dapat, janganlah cemburu dan hasad dengki, didik hati untuk gembira dengan apa yang mereka peroleh, atas IzinNya harum mewanginya akan terserak pada kita. (dalam erti/pemahaman yang lain, itu salah satu cara kita untuk mendidik hati supaya tidak berhasad dengki pada orang lain)

Moga kita berjaya mendidik hati kita.

p/s: anugerah yang Allah kurnia ini datang pada masa yang sangat cantik. Hari kejadiannya juga teramat istimewa. Kala aku terduka seketika membujuk hati,terfikir hikmahnya, Dia beri aku jawapan. Ya Allah, besar sungguh kurniaanMu. 

six.

06 September, 2011

h.a.m.b.a

hari ini mahu bercakap tentang perempuan,wanita,lady dan yg sewaktu dengannya.

fitrah perempuan dijadikan lembut dan penyayang. Tapi bukan tiket untuk kau sayang lelaki bukan mahram kau membuta tuli. Lagi-lagi boipren/tunang. Tu takde ikatan yang SAH tahu? Aku agak sedih bila kaum aku rela membiarkan diri di bola-sepakkan. Kau pandai, ada rupa, tapi kau tak reti ke nak menilai mana baik mana buruk?

Oh, lupa. Cinta itu buta.

Jangan terlalu sayang pada lelaki (bukan suami) sampai keputusan untuk diri sendiri, kau biar lelaki (bopren) tentukan. Belum kahwin la dik non. Kot ye pon nak belajar patuh, not now.

Kak, saya sayang sangat kat dia.

Belajarlah menyayangi IBU BAPA cukup-cukup sebelum kau sayang lelaki (bopreng). Kau jangan jadikan diri hamba lelaki. Sebab kau HAMBA TUHAN. Bukan manusia.

Jauh lagi perjalanan untuk membiarkan diri dipermain, diperkotak-katik oleh jantan. Lelaki yang beriman tahu menghargai wanita yang menjadi isterinya. Kerana dia faham hukum Tuhan. Apa yang Tuhan letak dia sebagai ketua,sebagai pembimbing sang isteri.

Buka mata,buka hati, jangan sampai cinta membuta tuli.

22 August, 2011

Kau Tahu.

sedikit terkilan.

memujuk diri sendiri kerana pasti ada hikmah yang tersembunyi.

aku hanya manusia biasa.

sabarlah...

19 August, 2011

:)

lama sungguh aku menyepi..busy...fenat..ecewah..ko ingat ko sorang penat,bz?

bukan ape,tengah melatih diri,hati supaya semua perbuatan itu dikembalikan padaNya. Sebab itu semua atas izin Dia. nak consistent dalam usaha baik sangat mencabar, nak istiqamah bagi aku adalah berat. Selalunya graf tu macam sinusoidal ,tadek nya cantik naik ke atas.

bersyukur sebab punya Guru yang membimbing, mengajar ilmu Tauhid. Ilmu yang memerlukan guru untuk mentafsir bukan boleh baca je. Berat.

Cepat sungguh masa berlalu. dah nak masuk Ramadhan ke 20. Mahu kejar 10 malam terakhir. Tapi, siapalah aku. Kiranya Tuhan izinkan, maka beruntunglah hanbanya itu.

Rindu mahu dengar nasihat dari dia.....

02 August, 2011

Rijalluddinn

Alhamdulillah..masuk Ramadhan kedua,moga terus diberi kekuatan,ketahanan mental dan fizikal..

Dah lama tak tulis (kot) pasal anak bujang sorang ni. Masih di izinkanNya untuk menyusu. Usia pon dah menginjak 15bulan, tetiba je tinggi secara mendadak. Start perasan tetiba dia dah boleh capai kat sinki dapur. Bahaya betul.

Tahap perkembangan, alhamdulillah. Dah boleh bina ayat dari 2 perkataan. Biasanya nak _____. Yang nak je lah. Yang tak nak, dia main campak/luah/geleng/lari. Dari 1 suku kata dah naik 2 suku kata. Kalau kita tanya siapa nama Ahmad Rijalluddinn? dia angkat tangan. :) Anggota badan pon dah kenal. Kalau aku kata malu je (especially lepas mandi) dia akan cover his P.

One thing i notice, if dia fokus, ajar sekali dua je dah boleh ikut. Masalahnya main je lebih. Budak lelaki. Tang mengemas tengah latih. Kadang ikut, kadang malas. Lepas mandi tau dah mana nak letak baju kotor. Tang menyepah mainan, memang hobi. lepas sepah, bukan nak main, tinggal gitu je. Sabor je la....

Makan still camtu, agak2 dia tanak makan, dia puasa, main je...pastu berak bebanyak. dah tu baru makan. agaknya tank dah kosong baru makan secara dahsyat.

Bulan puasa ni, aku baru nak bgn sahur, dia pon sahur,pastu tidur. buka pon sama. macam dia pulak puasa.. :)

01 August, 2011

Marhaban Ya Ramadhan

 :)
alhamdulillah diberi nafas untuk bertemu sekali lagi di bulan penuh barakah ini..
suami sudah kembali ke pangkuan, sampai je di rumah manis kami sudah mula meminta untuk memasak. rindu katanya. :)

cabaran puasa kali ini kerana masih menyusukan anak sulung, kerana tahun lepas kecundang beberapa kali akibat pitam dan gastrik melampau. moga tahun ini daku dipinjamkan kekuatan dan kesihatan yang baik serta dimurahkan rezeki Ahmad Rijalluddinn.

moga kita mencari ruang untuk menambah amal soleh di bulan yang penuh keberkatan ini.

14 July, 2011

the other half

of me.
feeling sedih sebab suami akan tinggalkan aku pergi berjuang di medan perang.ceh..padahal pergi kursus je pon. lama wok. 2 minggu. paling lama dalam sejarah perkahwinan kami yang baru ni.hiks..

masa dalam pantang, aku kat kampung hari-hari melalak, so tetiap minggu suami buat surprise either cuti on friday/monday/tibe2 dah ada depan rumah. but now,cannot. stuck there,ceruk mersing nun. kalau tak,memang aku tempah chalet situ duduk sama. malangnya arahan dah dikeluarkan supaya tidak membawa family unless ibu yang menyusukan. sobs.

lepas ni aku sunyi,
              takde orang nak buat aku hangin hari-hari (menyakat tak sudah).
              takde orang yang boleh buat lawak sposen
              semua takde...

sedihnya.

suami yang ringan tulang,
suami yang penyabar,
suami yang suka menggembirakan isteri,
suami yang tersayang moga kekal sampai syurga, agar isterimu dapat menjadi bidadari di sampingmu di sana.

*sobs*

13 July, 2011

sakit jantung

ape ke memalam buto ko poie melotup-lotup heh?
anak ese nak tido pon terkojut menangih tau?
kang ade aku tala bom kat Floria ni...
asal kol sepuluh je bunga api tebabowwww...

hinsss...hinssss....ke nak suruh aku panggil dragon soh sembur api kat Floria?

22 June, 2011

ai het chuuu!!

For the rest of my life, I'll hate u!!

Kau buat aku berdebar-debar,adrenalin rush hingga membuat kepala ku pusing!

Orang tua-tua kata,jangan benci,nanti sayang. Heh,takde maknanya aku nak sayang kau!

Tak patut kau kacau aku waktu aku tidur mahupon memasak. Senang kata,kehadiran kau tak dialu-alukan. Datang tak diundang,pergi tak dihalang. Tapi aku tak akan biarkan pergi bernyawa. Mati akan ku suruh suamiku kau kerjakan.

Ape?aku tak nak kotorkan tanganku yg bersih ni demi kau la Lipas. Bukan takut. Kamonla!

Terlalu banyak memori pahit antara aku dan engkau. Kau banyak menjatuhkan air muka ku yang macho ini. Kau menyebabkan semua temanku tahu 'my other side'. Hei,lipas! Kau tau tak betapa gahnya aku dikalangan temanku. Mereka kata aku wanita besi. Ape ada hal bermain dengan ular, katak? Tapi sebab kau, aku dah jadi wanita agar-agar. Hancur musnah kredebiliti ku!

Takpe lipas. Aku ada bodyguard gagah perkasa. DUA orang kau tau! Jangan memain. Bodyguard kedua akan aku asuh supaya boleh melindungi aku dari serangan kerabat kau yang tak guna.

Kau siapla. Suami ku pulang dari kota, kau akan mati....matiiiii....hahahahaha

p/s: kenapa lipas terbang?busuk plak tu..

20 June, 2011

suami,sahabat dan dot dot dot

kami tak pandai menyambut Hari Bapa & Hari Ibu. Hari Raya kami sambut. Sebab tak sambut,so boleh la menjalankan aktiviti pau kacang,pau kek Red Velvet,pau itu pau ini. Nampak sangat unsur makanan ditekankan.

Kenapa saya sayang suami saya? Sebab dia beeessstttt! *intonasi iklan petronas, saya syg rumah saya*

Dia merupakan teman,sahabat baik,kawan berdebat,tempat mengadu malah teman seperjuangan. Tiada rahsia antara kami. Tiada istilah biarlah rahsia. Tapi, biarlah pahit,tapi benar.

Komunikasi.

Antara hikmah sebuah perkahwinan,melengkapi setiap kekurangan sang suami dan sang kelembai eh,isteri.

Gemar melontarkan pelbagai pertanyaan dan memeningkan suami situasi 'killer'. Tapi sangat seronok mendengar penjelasan yang tenang keluar dari mulut suami. Hikmah.

Terima kasih abang atas segalanya. Selamat hari Raya.*pang!!*

17 June, 2011

dengarlah.....

jeritan batinnnkkuuuu...

#nampak bebenau aku dah mereng.
macam2 dalam kepala.
jalan dah nampak.
tapi masih kabur.
mudah-mudahan jelaslah ia.

#how i wish i could just spit it out. tapi sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.

#semalam sewaktu serabut,dalam kereta anak manja membawa keluar tafsir Quran dan membukanya. Lalu terjumpa ayat ini.
An-Nisa : 148 : Allah tiada mengasihi mengeraskan perkataan yang jahat,kecuali bagi mereka yang teraniaya. Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
Tenang jiwa membaca. Dihuraikan oleh suami pada malam hari.

#Moga lapangnya jiwa kita. Moga ucapan seiring dengan perbuatan.

#Maka, berdiam diri lagi elok. Tidak mengapa di kata kerana berdebat dengan orang jahil membawa kita terjerumus ke lembah kejahilan.

sudahlah,sebelum kata yang tak sepatutnya ditulis tertulis.

P/s: anak bujang ''Awooobabarrr!!''= Allahuakhbar =)

16 June, 2011

penambah perisa

adalah masalah dalam hidup.

serabut.

tapi, moga nampak hikmah dan jalan penyelesaiannya.

kerana kau tahu itu adalah ujian.

maka kau harus mencari jalan keluar.

bertenang.



p/s: manusia biasanya nampak kuman diseberang, malah menunding-nunding akan jarinya ke sana. hakikatnya, gajah didepan mata bakal menyerang sebab kau telah jolok sarang tebuan. eh,ape aku merapik????

09 June, 2011

on diet

not mine. my baby boy.
Semenjak dah setahun, alhamdulillah, selera makan Rijal bertambah baik. Boleh kata nasi pon dia dah sebat sekarang. Penat agaknya jadi mat saleh.

Ummi duduk rumah, otak ligat buat homemade food utk my boys. Abah Rijal sekali sekala makan luar bolehlah. Kalau selalu, dia akan jadi pengkritik makanan. heuheuheu.

Nak kongsi resipi utk anak. Buat sendiri, puas hati, anak makan bertambah, bersih, penuh kasih sayang :)

Sup Bebola Udang. 


Udang 4-5 ekor
Lada sulah
Garam
Lobak merah
Tepung gandum

Cara:
1.Hancurkan udang yang dah dibuang kulit (tumbuk je senang)
2.Rebus lobak sampai lembut dan lumatkan
3.Gaulkan udang+lobak dengan garam n lada sulah sedikitttt sahaja (nak bagi rasa)
4.Setelah sebati baru gaul tepung dgn air. (jgn banyak sangat,cukup sekadar dia melekat)

Tumis bawang putih,bawang merah,halia dan ikan bilis dengan minyak zaitun sedikit sahaja. masukkan air.
Apabila air menggelegak masukkan udang yang telah dibulatkan. bila bebola masak, dia akan timbul.

boleh makan dengan nasi tanpa risau sekiranya bayi tiada gigi,sebab isi udang tadi sememangnya hancur lumat :) Nak letak sayur lagi pon boleh. Memang elok letak sayur banyak. I like..

p/s: bebola udang tu takkan smooth macam fish ball yang kita beli sebab nisbah tepung lagi tinggi compare yang dibuat sendiri.
p/s/s : sila jaga api ketika memasak bagi mengelakkan zat/vitamin pada sayur larut/hilang.

mak reka cipta prawn ball ni mcm reka begedil. samo jooo...

06 June, 2011

protect your family

maaf ye, ini bukan iklan sabun Protect tu. Tak pasal orang gugel keluar blog ni.

Sebenarnya nak cerita satu kejadian yang berlaku depan mata. Ye,aku ada empat mata. Of cos,aku bukan sotong, cuma berkaca mata. Jumaat lepas, kami bertiga pergi pasar naik motor. Seronoknya,ada angin cucuk mata. Tu sakit. Rijal duduk tengah, sangat tak selamat. Tapi,saja nak bagi dia merasa. Lagi pun ahh..bismillah sudah. Yes, bab merapu bagi aku.

Sampai pasar, macam biasala, crowded. Perfect place for good 'perfume' with smoke. Then u'll have a BBQ. Rijal dengan abah. Sebab ummi nya tak begitu tinggi (tanak guna pendek,sbb i'm not) haha. Senang Rijal nak dapat udara segar kan,plus abah gagah perkasa. Masa tengah tengok2 gerai, tiba2 mata aku tertangkap muka sorang lelaki,comot,tak terurus,pakai baju kemeja putih gedoboh,rambut kusut.

Baru tengok,macam ada sesuatu, ada someone menjerit, sergah lelaki tu. ''hey u! Buat ape hah!'' aku terus tengok tangan lelaki tu. Korang tau dia buat apa? He's trying to snatch a girls' neckless. Gila kau. Aku masa tu dah jerit. ''Woi,tahan la mamat tu!!'' Sebab aku n suami agak jauh dgn peragut tu, plus orang ramai block. Bapa budak tu boleh terpinga-pinga n biarkan si peragut. Lelaki2 yang dekat dengan peragut tu semua boleh buat bodoh. I think everyone is shock. Yela, out of nowhere ada sorang pempuan jerit.

So.....(finish it ourself)

Honestly, i am no one. But, if it happened that guy in front of me, i'll make sure he'll go no where.
Bagi polis. Cakap macam gagah. Tapi, aku tak ada apa. Usaha sahaja.

Kesian budak perempuan tu,dia gosok2 leher dia. Mamat yang sergah tu pon cekap mata dia nampak peragut buat apa. Haish. Menda dah jadi.

Mommies, if ada anak perempuan yang dipakaikan barang kemas di tubuhnya, tolong jaga elok2. Tapi seeloknya,kalau di kawasan sesak e.g pasar malam,supermarket, tutup/buka barang kemas. Prevention is better than cure.

Satu lagi, kalau boleh,pergilah belajar seni bela diri. Taekwando, silat, judo, aikido. Bukan untuk bergaduh, cuma bela diri jika jadi apa-apa. Pelihara keluarga sebaiknya. Kalau dah usaha, masih terjadi,itu adalah dugaan dariNya.

25 May, 2011

13 months & 1st cut

genap tigabelasbulan hari ini. Sudah bertambah pandai dan cerdik. Makin banyak vocab yang dilontarkan. Boleh menerima arahan dgn jelas tapi standard la budak, selagi boleh break the rules, langgar je. Oh ye, selain menonggeng, boleh jalan mengundur jgk. Haha.

Ada waktu tertentu Rijal boleh bina ayat. Macam aritu, dia pi teriak ''mi, nak t3t3k!'' wakakaka..haus sangat lepas tawaf sunway. Tapi aku rasa dia dalam proses untuk absorb banyak benda untuk communicate. Selagi mana dia tunjuk sesuatu, maka ulanglah, sampai dia puas ati then dia akan ulang balik. Bird, bear, adik, kakak etc etc..

Memandangkan anak bujang ni lasak, if jatuh pon ek ek ek maka potensi untuk be a leader to his siblings telah pon dilancarkan. So, sekarang tgh pupuk kasih sayang, empathy pada others. Makan masa. Bear sebagai bahan ujikaji. Aku ajar dia untuk berkongsi, kasihkan bear. So far, tidurkan,tepuk2 bear takde masalah. He has soft spot we can nurture. TAPI, jangan la nak kongsi nenen. Even dah kenyang pon, dia tarik bear n campak pastu dia plak nenen. @___@ kena usaha training lagi. Acceptance.

Ape ke hei nya bau tahik kucing ni?uma aku tingkat 2. Takde kucin kat sini. Spoil betul.

Mark today, 13th months, he got his first cut when playing outside at the playground. Tak nangis, ek ek ek tunjuk tmpt sakit sahaja. Aku baca basmallah,selawat n tiup, terus diam n sambung main. Errr,tough eyh? Nnt nak ajar, if u sad/hurt it's ok to cry. :)


luka pertama

video

                                            cubaan menangkap burung merpati untuk dipanggang.

24 May, 2011

kasih...

....an perut aku sebab terbau nasi ayam tengah malam buta ni.
Ni makcik bawah la ni. Makcik nak saya ketuk pintu makcik malam2 buta ke? Makcik buat nafsu saya lapar tau,sedangkan saya ada 2 medium pizza yg tak di makan lagi. Stress sendiri.

Kasihan dengan diri sendiri macam melukut tepi gantang sebab anak kongker katil macam kongkang pulak bunyi. Tau ke apa kongkang? Itu adik beradik monyet.

Kasihkan suami yang sering menenangkan jiwa yg kadangkala dilanda shrek. Langit tak selalu cerah. Tapi aku suka hujan, tak panas. Agak tak sesuai peribahasa tu dengan aku.

Kasihkan anak yang suka menyusu sambil tertonggeng di muka. Naseb bahek dia kangkang, kalo tutup? Aku terpaksa inhale hancing diapers. Kerana anak kasihkan ummi, dia akan menampar sedas dua untuk memastikan ummi dia berjaga dan bersenam sentiasa. Wuwuwuw.

Kasihan, sebab banyak kali buat entry lepas tu hilang begitu sahaja. Hoi, cari pasal ke??? *sinsing seluar, eh, lengan*

12 May, 2011

fatty liver

Biasa dengar iklan Fatty Liver di television anda? Masalah kegemukan, kurang berat badan? Sejujurnya aku benci melihat dan mendengar iklan sedemikian. Nampak bebeno menipunya.  Kamon la, mana ada jalan senang nak kurus. Bagi aku semua tu propa je lebih dan banyak mendatangkan kesan buruk di kemudian hari.

Hendak kurus kena usaha.

Pemakanan kena jaga dan jangan lupa bersenam. Sejujurnya, aku sangat susah untuk bersenam sendirian sekarang. Maka, jalan mudah adalah bersenam dengan anak bujang. Menari, berlari bersama-sama si kecil adalah menghiburkan dan mengeluarkan peluh. Yes, I'm health freak. Sebab keluarga sebelah mak dan ayah punya penyakit keturunan iaitu diabetic dan heart attack. Mak sering memomok-momokkan tentang semua jenis penyakit tu. Agak ketakutan jugalah.

But I love food so much.

Takde masalah, selagi piramid makanan di jaga dan bukan semua makanan disumbat seperti tiada hari esok. Kudapan aku adalah coklat dan buah-jika ada buah yang berkenan di hati- malah sebagai ibu yang menyusukan anak, ia adalah bonus kerana kandungan kalori akan terbakar sepanjang proses penyusuan. Air kegemaran adalah air kosong. terima kasih mak. Tipulah aku tak minum air manis; teh tarik, hot choc, nescafe ais, ICE CREAM tu semua all time favorite. Tapi, jarang diambil kecuali jika dine out sahaja dan air kosong akan menjadi penutup setiap hidangan.  

---------oh aku skema plak lepas baca artikel $%^&*((-------------------------------

Tubuh kita hanya pinjaman dari Dia, nanti esok akan di soal bagaimana kita menjaganya. :) Pernah jugak aku kena sekolahkan oleh orang2 yang sedap mulut ni. Tapi, orang yang macam ni nak je aku tayangkan cermin besar suruh cermin diri. haih,geram pon ada. Sendiri cari penyakit, bila penyakit datang mula membebel salahkan itu ini. Susah jugak orang yang tak sedar diri ini. Bala...bala....

Now, mission mahu keluarga kecilku sihat. slowly, xpe...nanti dah biasa akan jadi sedap. Jangan hendak kurus kerana cantik, tapi kerana sihat. sebab dengan kesihatan maka badan boleh beribadah.  :)


p/s : badan cantik bonus, hati cantik lagi bonus. marilah sihat.

05 May, 2011

on him

Punya seorang hero kecil di rumah memang mampu membuatkan aku tidur lena setiap malam. Hakikatnya tidak. Hero ku ini sangat demanding dalam penyusuan. Sejak lahir hingga setahun 10 hari ini dia masih berjaga malam setiap sejam/dua sekali untuk menghilangkan dahaga. I don't foresee him sleeping like an adult in a year. Tapi aku bersyukur sebab apabila dia create a demand like that it will send a signal to my brain to continue produce more milk for him, InsyaAllah.

I never gave him something sweet like ice-cream, choc etc. But, where does the energy came from? :)

             On his eating routine, he'll ate let say for couple of weeks then he'll fasting for a week. No food, only milky,milky. Pening ok nak suruh dia makan. Makan nak cheese,macaroni,bread n cheese, nasi tamau. Lahir kat mana budak ni? So bila dia tak makan, maka perutnya akan leper sedikit apabila berbaring hinggakan aku boleh bermain gitar di tulang2nya sehingga dia ketawa terkekek2 macam ikan kekek. Sabar je lah. Dah besar harapnya nafsu makan akan membesar tapi jangan pula badan turut besar ye :)

             He hates clapping his hand, before this. Tak tahu kenapa. Recently he loves to do so. Tak paham haku. Tengah minum susu pon tepuk tangan.

My little hero is coming, got to go. :)

04 May, 2011

angin kus-kus

Bolehkah sekiranya aku nak mengatakan yang I Hate PMS? hahaha..memang, menguji betul kesabaran kalau hormon bertempiaran macam habuk-habuk tepi jalan. Macam tak semenggah perasaan ni, oh dugaan sungguh. Memang berbeza keadaan sebelum dan selepas di datangi cik P. Mangsa kegawatan ekonomi adalah suami sendiri, takkan orang lain. Nasib baik dia sudi melayan..kalo tak sudi, agaknya KITA BAKO!!!!

              Semenjak duduk rumah goyang perut ni, dah takde ME time. meggi time mmg dilarang, skali skala boleh la. :) so agak2 tension, btau je la suami "abg, mahu keluar sorang kejap boleh?" "pegi mana?" "rahsia"  so suami yes kan, berdesup la daku membawa kereta pegi ke bakery je pon..HAHAHA.. beli roti n pastry yang sedap2, makan sambil drive balik, selesai.. PATHETIC? Not for me.. sbb utk release tension aku adalah salah satu cara adalah makan selain dari bersenam yang gila. Yes, kalo sewel lagi, marilah berlari laju2, kuarkan peluh, atau pun serah anak pada suami sental bilik air sampai shining2 tak kira masa.

             Di sebabkan angin puting beliung tu lah aku dilanda kemalasan update blog. Sampai satu tahap aku rasa internet ni useless. kuikui. Layan Rijal melukis n membaca lagi bagus. see? aku dah merepek..sblm repekan jadi histeria, baik out dulu, muhasabah diri sat, supaya jadi munasabah. :)

25 April, 2011

Alhamdulillah, Ulang Tahun Kelahiran Yang Pertama.

Subhanallah
Sebelum ini terlalu banyak yang hendak dicoretkan macam-macam yang terlintas tapi tak tertulis, hanya mampu dilontarkan di dalam hati dan doa. Saat ini,pada tahun yang lepas aku sedang bergelut meneran untuk melahirkan anak Adam ini. Di sebabkan tidak berapa pandai meneran,maka aku telah mengambil masa lebih kurang 20minit sebelum bayi ini keluar dengan selamat. Tipulah orang kata meneran tu sama macam nak keluarkan sembelit. TIPU! hahaha

        Buat anakanda ummi, Ahmad Rijalluddinn, ummi bersyukur diberi peluang untuk menyusukanmu sehingga ke saat ini, dan ummi akan terus berusaha bersungguh-sungguh agar perjalanan penyususan kita dapat dihabiskan sehingga genap usiamu dua tahun. Ummi juga mendoakan yang terbaik untukmu dan agamamu. Moga bekalan ilmu untukmu lengkap untuk menempuhi perjalanan dunia akhirat. Moga kamu membesar menjadi manusia yang hebat.

        Tepat 6.20pm entri ini akan dikeluarkan. Selamat Ulang Tahun Kelahiran Yang Pertama Sayang!
3rd day.

now. scientist :)



p/s : Even though no birthday cakes; yet. surely we love u unconditionally.

    

17 April, 2011

hati sayur

sebenarnya sayu.
tapi,saje letak sayur.lembik.hahaha.

sejak semalam aku n suami non stop tgk gambar lama rijal. pastu kami feeling2 sedih sebab anak dah nak masuk setahun. suami kata macam terbau wangi lagi bau newborn. pastu pagi tadi bangun suami buat2 cerita dengan anak, "mana baby kecik yang dulu tau senyum,behave je tu? sekarang, there there there.." pastu cium anak. :)

           makin dekat tarikh 25.4 makin rasa berbaur. sedih,gembira,bersyukur semua ada. tgk anak membesar depan mata memang satu anugerah, nikmat yang Allah pinjamkan. :)

10.4 adalah tarikh yang mana Rijal officially berjalan. memang selamatla tahap kekemasan rumah. awal2 belajar jalan,sebijik pinguin. HAHA.

wetland yesterday, sight seeing and strengthen his leg. here we are :)

sori,video terpaksa dipadamkan, suami tak berapa suka..baiklah. :)




15 April, 2011

recap:confinement period.

****entri yang panjang****


ever since Rijal is going to turn 1 y.o in 10 days, i would like to recap what i had been facing before.
macam2 perasaan rasa, flash back.

            aku diberitahu bahawa mak ayah akan berangkat ke tanah suci sejak kandungan berusia 7 bulan. dah rasa resah gelisah sebab mak bakal tiada masa aku melahirkan.
how come? i need her. she's my mother.
kemudian bila mengenangkan akan dihantar berpantang di kampung, dah rasa sedih kena tinggalkan suami.
how come? he is my other half.
susah rasa.tapi Allah sebaik-baik perancang. tiba saatnya, mak memberitahu tiket penerbangan di lewatkan sehingga 26hb April 2010. oh,masa tu dah gembira,mungkin mak sempat jaga aku kejap sebelum berangkat ke tanah suci. contraction started during the last week of pregnancy. never ever had false contraction before that. jadinya ingatkan akan bersalin before tarikh jangkaan iaitu 23hb. skali lewat. lupa, my beloved sister dah duduk serumah demi menjaga kakak kesayangan since kandungan 36mggu. :) so, urusan rumah banyak adik tolong. aku?dok umah,makan tanggung berak cangkung  tidur baring.

             ditakdirNya, mak sempat menunggu aku bersalin dan duduk menunggu di dewan bersalin temankan suami yang macam ayam berak kapur tgk aku separuh nyawa. HAHA. sampai skarang memang rasa lawak ingat. pucat okeh muka suami. padahal aku tak jerit ape. dah last2 minit baru nangis,rasa nk operate. yang suami cuak sebab dengar jiran bilik sebelah jerit2. sehari lepas tu MIL take turn untuk jaga aku masa confinement. dia volunteer sebab ni cucu pertama side suami.

 it's not feel the same like your own mother.awkward. 


              perkara paling aku takut lepas bersalin adalah buang air besar. ever since masa muda remaja aku dah dengar makcik2 dok cter pasal sakit beranak n after that. so dari situ dah macam2 perkara aku dok bayangkan. pada  aku lepas bersalin takde masalah. aku boleh tahan sakitnya. alhamdulillah. tukar pad,mandi, susukan bayi semua buat sendiri kat hospital. siap mandi lelama sebab basuh rambut peluh.  yang tak boleh handle aku ngeri untuk buang air besar. sanggup tahan 2 hari. bila dah tak tahan nk buang, aku duduk je, ta*ik nak kuar aku takut, takut luka jahit terbukak. azab ok. sebab sakit. sudahnya melalak dalam bilik air, suami masuk tengok dia join the club nangis tgk aku kesakitan.  =)

ubat pelawas aku makan, adalah duphalac. berkesan utk org bermasalah sembelit macam aku. ia tak effect baby.


             adik aku sangat membantu dan adalah sangat lega ada dia semasa mak tiada. macam2 hal aku tanya, MIL tak tau,so terpaksa telefon future MIL adik. (she's a nurse) agak lega di situ. masa tu orang pertama aku tanya pasal hal2 untuk elak sembelit adalah kak Leen. sangat terhutang budi dengan dia. then dayu. sampaikan pasal luka epi tu aku tny kak leen untuk confirmation. HAHA.  memandangkan adik dah tau kerenah kakak dia, dia la dok sental bilik air every weeks, tolong tukarkan cadar, tolong buat lawak masa kakak dia kesedihan rindu kat mak. i owe her.

            two weeks later, mak came home and kami pulang ke segamat. ok, episod sedih berpisah dgn suami bermula. 2 weeks bawah jagaan suami adalah sangat2 terkesan. sudahnya tetiap malam aku melalak before tido. dok sms/call dengan suami until tertido dgn lingangan air mata. *drama queen* tu yang buat suami sanggup tetiap minggu balik segamat n amik cuti untuk jengah kami di kampung. =) oh ye. aku adalah allergic dengan segala jemala jamu/air mandian/air basuhan luka. memang tak pakai. masa memula pakai tu, mcm beruk aku tergaru2. so luka epi adalah lambat baik. sudahnya mak terpaksa merawat dengan biji kani dan bacaannya. mother will always be a mother. no one can replace her. kejap je luka tu baik. ting! berurut, bertungku, barut, jaga baby waktu malam, semua mak buat. even baby nk susu mak tolong angkat n bagi. padahal aku boleh je buat sendiri.

kasihnya ibu membawa ke syurga.


           for me, confinement period is heaven. nampak sangat pemalaskan? HAHA. tapi ape yang aku tak nak tempuh sekali lagi adalah constipation. lepas ni nak beli pil phytonatal NR. so, next baby bila?hahahaha.
          





pelajaran:bermain

          Anak sulung yang seorang ni suka berkawan. letak la dengan sapa pon,dia akan tegur dengan ramah. tapi,kekadang tu suara jadi high pitch,orang nak kawan pon takut. yelah,abg sepupu yang beza setahun setengah boleh nangis kena sergah. hihi. maklumlah, dulu duduk nursery ramai kawan, sekarang ummi la kawan,ummi la kuda,ummi la badut, ummi jugak cikgu dislpin.

Ummi garang!

           kekadang bile bawak Rijal keluar, nampak sangat keramahan dia. budak2 umur setahun lebih,semua dia tegur, siap nk pegang. tapi,bila pegang mmg kena hati2. maklumla, lain padang lain belalang,lain orang lain ragam. so, time dengan abg sepupu/sedara mara je yang mmg lepas. ko nak kena cepuk ke nak cepuk ke biarkan. as long tak cedera sudah. BUT, selalunya sebelum lepas main mmg akan pesan non-stop, jangan main kasar2,jangan berebut mainan.tak elok. AND after main, akan puji/tegur ape yang dia buat.

his cousin brother.

Learning process is a lifetime journey. 
         Selalu tertanya-tanya macam mana penerimaan Rijal nanti once dah ade adik. kalau diperhatikan, he show more interest in older kids instead of baby. Me as a mother more protective compare his abah. just lately baru belajar let go off him, sbb kalau tak susah, akan jadi clingy. some more, he will grow as a man. i prefer him to be  independent yet still maintain his soft side. macam abah dia :)

half of family. :)

mau pegi Critterland lagi la. sape mau join? leh main sama2 ngan anak.

13 April, 2011

ah..

          bekerja sepenuh masa di rumah memang mencuri masa untuk diri sendir,dan juga blog.tulis diari pon leh sangkut,apetah lagi belog.tapi,aku puas.bila pandang balik waktu2 yg lalu,memang tak pernah terlintas/terfikir akan berada di sini.Allah Maha Mengetahui.

          Tahun sudah,aku tak boleh nak meniarap seperti sekarang.sebab perut buncit menghalang.percaya atau tidak,sehari selepas bersalin aku cepat2 meniarap,saje lepas gian.waktu itu aku dah start cuti tanpa mengetahui akan overdue.sibuk la aku mengganggu kehidupan dayu.sikit2 tanya dayu.HaHAHA. Maaf dayu,member2 lain xde yg mengandung waktu itu.

Malam ni aku menulis guna skrin henpon cokia.tanpa tahu ape kesudahan entry ini.sebab,byk kali jadi,tulis panjang berjela,hilang.

         Tahun ini anak akan berubah tittle,dari bayi kepada toddler(ape ek toddler dlm BM?)alhamdulillah,sebelum menginjak usia setahun sudah mampu berjalan dan bertutur sedikit atas izin Nya. Itu pun dah ade suara sumbang cakap anak aku lambat.kesian.takyah nak berdebat dgn org kurang ilmu.membazir.percaya pada kebolehan anak2,insyAllah mereka akan membesar menjadi insan yang yakin diri.

          Memandangkan tahun ini aku sudah tidak menyandang jawatan bertajuk,maka suara sumbang terus kedengaran. Mereka lupa,aku dan suami yang berhak mencorak kehidupan kami sendiri (tak lupa dgn redha ibu bapa dan guruku) tapi,tak mengapa.mungkin di mata mereka,aku masih budak hingusan yang sering memanjat pokok bila pulang ke kampung. Senyum sudah.

Aku percaya pada janji Tuhan.tapi bila Dia mahu mengujiku,berhalilintar jiwa.terduduk menghela nafas,meminta bantuan. Aku yakin,satu hari nanti apa yang diangan-angankan akan jadi kenyataan,sebagaimana aku tidak menyangka apa yang boleh aku perolehi ketika ini. Yang penting,usaha sungguh2 baru menyerah.

Nah,percutian kami ke kampung halaman suami.sambil menyelam minum air. =)
boifren ai.

06 April, 2011

ketakutan

sebab anak bujang tgh sedap tdo,so boleh la nk merapik bebanyak..
biasa dengar perkataan ni kan.
claustrophobia.
eheh.
dulu aku tak sangka aku ade mendalah ni.
kalo cokelat ok gak.
tapi bukan.

Claustrophobia (from Latin claustrum "a shut in place" and Greek φόβοςphóbos, "fear") is the fear of having no escape and being closed in (opposite: claustrophilia). It is typically classified as an anxiety disorder and often results in panic attack, and can be the result of many situations or stimuli, including elevators crowded to capacity, windowless rooms, and even tight-necked clothing. --wikipedia
tomel...


disebabkan masa kecik2 dulu tdo kat katil double decker
aku slalu mimpi terperangkap dlm kotak (if tdo bwh,if tdo atas pagi sok aku kat lantai)
tapi tade amik pusing pon.
until aku p join outdoor,kena tdo dalam khemah.
suddenly badan jadi sweaty,nafas laju n rasa mcm pening sket
bila kuar dari khemah,OK.
masuk,KO.
masa tu aku realise something wrong.
masuk cave pon sama.

if aku p outdoor,mmg khemah jadi tempat aku tukar baju etc etc.
bukan tmpt tdo.
tmpt tdo aku adelah dalam sleeping beg n merata2.
so kalo ade minatang ke embun ke,aaaa tak kisah...wa tabur belerang.
jgn letak wa dlm khemah ye. tq.
penah kena paksa tdo dlm khemah,end up aku p angkut sleeping beg join the guys borak smp subuh.
aku lepak pangkin,depa dok bawah,last2 aku membuta.
taktik berjaya.
tu tak masuk cter masa lepak nampak hantu-kak-limah-terbang,
tapi tu xkisah. =)

until now,kalo bilik yang aku kena tdo sempit mmg hell la.
susah ok mau tdo.
then again aku ni jenis manusia suka challenge,so blasah la.
hazab pon hazab la.
lawan.
nk sesak napas ke ape ke, lantak.
deep breath,kentut..silap,hembus..
lelama ok.
so tahap kronik tu from 1-10 adalah 2.
tade teruk mana...tapi seboleh2 aku tak avoid tempat sempit.
kalo ade habuk,lagi reject.hahahaha.

lain padang,lain belalang.

i am a loud person.
trust me.
if i don't agree with something n something is wrong(for me),i'll voice out.
so true,my previous bos will send me out to sort out something.heh.
but
sometimes,i tend to just speak inside my head.

ia akan mengikut situasi semasa.
bukan semua tempat aku akan bercakap lantang.
ada masanya malas nak amik kisah.
ada masanya terasa perlu.
sebab manusia dijadikan Tuhan berlainan hati dan perasaan.

bila mahu menegur seelok2nya berhikmah.
jangan sampai mengaibkan/menjatuhkan maruah orang lain.
pandang sesuatu dengan pelbagai perspektif.
jangan sempitkan minda.

sebagai manusia biasa,adalah lumrah bila terlintas sesuatu yang buruk
tapi wajarkah kita memburukan sesuatu yang telah sedia buruk?
semakin usia menginjak dewasa,semakin perangnya warna rambut akibat dihujani uban
seharusnya tahap kematangan meningkat,bukan menurun.
tetapi segeram mana,sebenci mana kita dengan sesuatu
tak usah dilayan hasutan syaitan
nanti kepala runsing,hati pedih,siapa yang sengsara?
tak gitu Dr.Gigi? -aha,aku tau ko baca ni-

04 April, 2011

outing.

weekends bulan March mmg penat.
tapi seronok.
most important,dapat tunjuk Rijal new enviroment,new skills,new friends to mingle around.
penting utk minda,badan,n soul.
=)
nnt kita ronda 1 malaysia dulu ye?
ummi xpenah smp sabah je lagi.

piccas la byk kali ni.
ni one of event kat melaka.
kat UTHM.

dgn pacik peyos with vuvuzuela(blasah).

ummi plak over

dgn macik2 tersayang =)


mmg best la p sana.
abis semua Rijal tegur.
tahan tanak minum susu.
main je keje...merangkak n bertatih...kotor?takpe,small matter...bley basuh..

ni plak kat taman botani,putrajaya.
cadangnya nak p bawak Rijal nek beskal..
tapi xde rejeki,next time.

budak jakun,xpenah dok atas tar.

ah..tasik xde ikan pon..

sorry,butang suar tanggal dlm kete.janji tutup lutut.











tergolek2 kat atas rumput..main pokok,main tanah...
jadilah sket2...kate urban baby..
blk kg nnt nk tunjuk ayam,itik segala...sian...blaja kat tenet je...

last but not least...
under training for helping ummi.
no malas2 ok?
:)


4411

lamanya rasa tak menulis.
even dlm diari sendiri =)

ulang tahun kelahiran ke-28 harini.
moga dgn pertambahan umurku,diikuti dgn kematangan,kebijaksanaan,kesabaran dan ketabahan.
yang +ve mudah2han.
surprise yg menjadi oleh suami.
tapikn ngape Rijal yang tersipu2 kegembiraan?
siap gelak malu2 n tekup muka.
PERASAN!!
besday awak 25hb ok baby??
lawak la budak kecit ni.

Rijal makin cerdik.(ok,puji anak sendiri satu doa)
yg perasan,dia suka perati alam.
tengok langit,pohon2,merasai deruan angin dll..
sesambil tu suka plak main parkir yg dah tertanggal dlm bilik (cabut n letak in place again)
tahap kesabaran kena tinggi sbb budak ni tatau mana dapat energy.
makin lasak,subhanallah.
o,belikan dia kasut tahap lembik,yg macam socks tu tapi ade tapak sket.
senang kaki dia merasa batu2,or anything he step on.
ok,sudah2 dgn itu...
nnt cter len. :)

6batang gigi.going 7/8..gg taring next.huah..

jadi anak soleh ye nak?

31 March, 2011

haaaaa......

rindu nk menulis..
tp kekangan waktu n more important stuff to do..

...abah (FIL) dah takde,alfatihah..
...suami jadi anak yatim sudah..sian..tp,alhamdulillah semua sudah selamat n bertenang...

....few words from rijal: cat,bird,nanak(tanak),nenen,abah(dh lama) mimi(ummi)...
....masih berjalan jatuh,lom jalan betul2....
....soon to be toddler,sodih n gembira....

......bulan March=bulan berjalan non-stop,every week kami tiada di rumah,menginap di luar kawasan =).....

insyaallah,sampai seru update secara cantik.
:)

25 March, 2011

anak susuanku

Moga rezeki yang sedikit ini apabila dikongsi bersama dilimpahkan keberkatan dariNya...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
agak beremosi kali ini pabila mencoret di sini.
tak pernah terlintas di dalam benakku akan dikurniakan nikmat ini.
biarpun sedikit,namun ia mencukupi.

"Hasbiallahu la ilahailla hu, 'alai hi tawakkaltu, wa hua rabbul 'arsyil 'azim".            Cukuplah Allah bagiku (untuk menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan DIA; kepadaNYA aku berserah diri, dan Dia lah pemilik Arasy yang agung.
Tiada aku tanpaNya. Tiada aku denganMu.
Tersuratnya di Luh Mahfuz,maka terjadilah ia.
ketahuilah wahai anak-anakku.. Ahmad Rijalluddinn Bin Harzawardi dan Cyrus Dzulqarnanin bin Adi Herman
bahawa kamu berdua merupakan adik beradik susuan.
Peliharalah hubungan yang terjalin.
Wahai anak2 sulungku...
Ditakdirkan Allah ummi melahirkan adik beradikmu yang lain,maka ingatkanlah mereka bahawa mereka saudara.
Haram bagi mu berkahwin sesama saudara susuan mu iaitu Cyrus Dzulqarnanin.
Kerana dalam dirinya mengalir darah ummimu.

Tiada yang utama bagi seorang ibu dari melihat anak-anaknya berjaya.
Ummi doakan anak-anak ummi diberi kesihatan yang cemerlang,jasmani rohaninya seperti Nabi Muhammad s.a.w.
Timbalah ilmu yang bermanfaat..jadilah kamu khalifah yang hebat.
Ummi di sini mendoakan yang baik-baik sahaja.

Di sini ummi coretkan nama ummi dan abah.
Nama ibu dan ayahmu.
Seandainya kami pergi dulu sebelum kamu,jangan putus kasih saudara.

 Harzawardi Hasim & Azriyani Md Yusoff

 Adi Herman Ab Basir & Nur Ana Baharudin

cyrus anak ummi & ibu..hahaha-nk jgk mira-

CINTA?

kejadian yang berlaku sewaktu makan tengahari yang tak sihat di McD.
aku bawak rijal p main kat kids area.
ade sorang budak perempuan berusia 5 tahun(standard la aku,peramah)
ini adalah perbualan antara aku dan budak perempuan.

Her: kita suka CINTA.
aku: Ha?CINTA? ape tu? (aku ingatkan ade cokelat brand baru)
Her: ala....takkan awak tak tau. (see,she called me awak!) kita ade CINTA,nama dia BOY.
aku: ha!?awak ade boifren ke?
Her: aah.(muka bangga ok) Boy CINTA kita.
aku: eh,budak kecik mana boleh bercinta. awk boleh bercinta dengan Tuhan,mak ayah awak je la.
Her: eh,awak,kita dah besarrrr la....kita dah 'pandai' macam2.
aku: eii...awk tu baru 5tahun hidup.mana besar nya.
Her: taklaaaaaaaaa...kita dah besarrr...dah pandai CINTA.
aku: nak bercinta tunggu umur 20++ baru blh bercinta.
Her: eiii...dah tua sangatlaaaa...(hampeh ko budak,ko kata 20++ tu tua!!)

aku: haa...awak dah pandai masak?basuh baju?jahit baju?kalo dah pandai semua tu baru boleh bercinta.
Her: tak pandai lagi...alaaaa..
aku: haaa...tak pandai lagi tak leh bercinta ok?blaja dulu.
Her: (hilang idea dah nk jawab)


aaa...budak 5 tahun yg 'pandai' mcm-aku -tak-tau-ape-yang-dimaksudkan-pandai- dah ade boifren.
yer,might be normal.
but one thing here. bila aku tanya,mak kenal ke Boy?
dia takut,and siap syhhh jgn btau mak kita.nnt mak marah.
this girl homeschool ok. siap ade tuisyen.
see..mmg cerdik.ade ko anto bdk 5tahun p tuisyen?
yang aku concern,kecik2 dah berahsia ngn mak.
yes, kami berbeza..sbb aku ngn mak takde rahsia.
semua aku cter.

i hope one day when my children get older, we'll stay close together.
with no barriers.
hanya perasaan hormat tanpa takut. =)

24 March, 2011

Arwah Adelia Muhammad Nizzam

i came across this while browsing FB nurul haizum.
it's about this little baby that pass away at daycare.

hm.
ape yg aku sangat concern adalah i bet hampir semua nursery akan buat kekdah gini.
              1. alas lampin/bantal kat baby yg sedang menyusu
              2. baby akan tido bersama2 botol susu smp susu meleleh kuar tanpa sedar.
even x-nursery Rijal pon buat. sebab aku tgk dgn mata kepala ni sdr.
i'm lucky sebab Rijal WAJIB org pegang botol susu dia kalau tak,dia akan geleng2kan kepala dia sampai botol susu dia jatuh.
i taught him to do so.-trained him before sending him to nursery-
bila menda jadi depan mata, i'll do something about it.
either tegur pengasuh/pegangkan botol susu dulu before inform owner.
i am very FUSSY.(regarding my baby)
FUSSY is my middle name.
sekarang aku berlapang hati sebab Rijal dijaga depan mata.
but bukan aku yang jaga Rijal.
Dia.

I don't know if  i have to send my babies again to daycare.
i don't want this thing ever happen again.Repeatedly.
even though aku hanya picisan, but i do believe every single person in earth can give an impact.
even a SMALL changes.

yang pergi tetap pergi.
namun yang tinggal boleh buat sesuatu untuk mengelakkan ia terjadi lagi.

i took it from here
this is the father 
this is the story of Adelia Muhammad Nizzam.



The One About Justice For Arwah Adelia


I am sure it has become viral how parents of the late (arwah) Adelia are seeking justice for the death of the baby due to negligance.

The beautiful, bubbly, shiny-eyed chubby baby with rosy apple cheeks Arwah Adelia Bt Fariza has gone back to heaven after staff to one of the nurseries in Section 10 in Shah Alam found her not breathing. She was said to have had some fluids in her lungs.

Utusan Malaysia Online -
ARKIB : 20/03/2011

Bayi 2 bulan maut tersedak susu


Adelia Muhammad Nizzam


KUALA LUMPUR 19 Mac - Seorang bayi perempuan berusia dua bulan maut akibat tersedak susu ketika berada di sebuah taman asuhan kanak-kanak (Taska) di Seksyen 10, Shah Alam, Selangor pada Rabu lalu.
Adelia Muhammad Nizzam disahkan meninggal dunia oleh pakar perubatan, dipercayai kira-kira sejam sebelum dia dikejarkan ke klinik itu oleh pengasuh Taska.
Bapa bayi, Muhammad Nizzam Aminuddin, 34, melahirkan kesal dengan tindakan pengasuh di Taska tersebut yang lewat menghantar anaknya untuk mendapatkan rawatan, selain gagal memaklumkan segera kejadian itu kepadanya.
"Ketika kejadian, saya dan isteri sedang mencari pakaian untuk arwah di sebuah pusat membeli-belah di Subang Jaya. Apa yang saya kesalkan, pihak Taska lewat memaklumkan kejadian itu iaitu kira-kira pukul 11.30 pagi, selepas bayi kami disahkan meninggal dunia oleh pakar perubatan di klinik tersebut.
"Pihak klinik memaklumkan Adelia mungkin dapat diselamatkan sekiranya pihak Taska bertindak cepat dengan menghantarnya ke klinik sejurus melihat perubahan berlaku," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini. 
Adelia merupakan anak kedua Muhammad Nizzam dan isterinya, Fariza Tukir, 32. Keluarga itu yang menetap di Seksyen 13, Shah Alam baru dua hari menghantar bayi itu ke Taska tersebut.
Bapa mangsa membuat laporan di Balai Polis Seksyen 9, Shah Alam pada hari kejadian, namun pihak Taska juga membuat laporan polis berhubung kejadian itu hari ini.
Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob semasa dihubungi mengklasifikasikan kes itu sebagai mati mengejut.


Was breaks my heart is her father's pleas for those to be responsible for their actions.

His pleas on the Facebook profile of the allerged nursery has been deleted as they have accusted him of FITNAH.


 Please click on the image for better reading

However from testimonial events gathered from both father and mother of the late Adelia on the particular day we can conclude some negligance had occured. Included are the actual fact that parents arrive at the hospital FIRST before the baby. They were at Subang Parade when they got the call. Arwah was at Section 10. She was rushed to DEMC which is in section 14 Shah Alam.

Here are some of the words her mother has penned down :
Ya Allah Bismillah, help me to strengthened my spirits
Adelia's death was totally unexpected ...my heart is crushed
and I can still feel her linger as I remember the night before how restless she was but there were no cries or tears, how she wanted to cling to us, how she refused to be bottle fed a week before that gave me grave concerns about how I will go back to work.

And thus every drop of breastmilk, I bless thee my daughter in heaven as deemed halal for you.

The morning of 16 March, with great confidence to the nursery I submit Adelia to their care

It breaks my heart to leave you behind. It breaks any mother's heart to do so that I decided to buy new clothes for you to wear to replaced the preloved ones you are wearing from your sister.
...They tried everything but to no respond .. Ya Allah .. Adeline has left for heaven.. Innalillahi wailla hiraji'un .. Mummy Redha your farewell from us dear

.. but why .. WHY .. I need answers.

I did not have the heart to have them slice you up for the post-mortem and to wait for the 2 to 3days process...No mother would have the heart to have their bubbly little princess sliced up.
She ends her note with :

For now .. we know you await us in heaven my child. 
My child is now an Angel. Amin

Even my own eyes are tearing up from translating this heart-felt message..

No parents should ever have the need to bury their child, especially if its only 2 months old, due to negligence of another.

As moral support to the late Adelia's family, I have created a pledge badge for my readers which you can place in your blog so that their efforts and pleas for justice will not go in vain. You can find this badge at the right hand top corner of my blog. The badge will bring you to Mamasita's blog on this plight. For more info and updates please read here

It is also a support to urge government bodies to place FULL GEARS AHEAD on creating legislation that: 
  • It is a MUST for Government or Corporate Companies to at least have a proper nursery so that mothers are able to work and have their children at close proximity (this will also give ease for breastfed babies to enjoy breastfeeding up to 2 years old)
  • Enforce bodies that will oversee safety for all nurseries in Malaysia




i don't know them.
but my du'a will be with them.

23 March, 2011

cloth diapers vs disposable diapers

let makes it short form ok?
Abbreviation : CD (cloth diapers)
                      DD (disposable diapers)

many months before (after buy CD) we only used CD during weekends.
easy for us,because the nursery is not CD's friendly
kang elok Rijal dijaga,di buat memacam.
so xpela.

memandangkan sekarang i manage my own time
i prefer to use CD
easy to monitor his stool (an indication for me what he ate at my back!)hahah
one more thing that i notice, i loveee to stare his stool.
bengong.
and it is amazing though rijal is barely ate anything since couple of weeks ago
his stool crumple together (mcm najis kita yg sihat)
siap timbul tau bila bilas CD. nice!
hahahah

termengarut plak pasal taik.
ok.
CD,so far mlm2 aku still malas nk guna CD,sbb tanak bgn tgh mlm tukar.
tanak tilam basah kena air kencing rijal.
aritu ade beli insert bamboo,tp bila pakai nmpk bulky.
xsuka.
so tgh survey utk tambah stash CD.
one more product that i'm eying right now is GFH. (Gift From Heaven)


GFH.cantik.




cantik kan?
murah sket dari lunatots.
tgh nk tanya cutting dia.
rijal sesuai cutting kecik.
plus kang pakai bulky sgt lagi kengkang anak aku bljr jalan.
alangkan pakai CD besa ni pon jalan kengkang.
walhal pakai DD ok je jalan.

one more reason aku suka CD.
sbb aku dah start sakit hati tgk DD yg baru kejap pakai,xpenuh lagi dah buang.
eh,bazirun syaitonun.
kalo CD,lantak la..basuh je.
kering pon sat je. =)
another thing,harga DD (huggies yg rijal pakai) dah naik.
berbulu bijik mata tgk harga tu.
siap bila buang,aku dah terbayang duit2 aku yg telah dibazirkan.
haih....sabo,dpt green light nnt tros sambar GFH.

mlm ni mau manderem kuat2 supaya CD dpt cepat.
kuikuikui