13 May, 2012

kelahiran adik..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.

Sebelum aku bercerita, aku harap sesiapa yang membaca kisah kelahiran adik ini mampu berfikir jauh dan terbuka. Kalau agak2 tak mampu, bolehlah klik tanda pangkah di hujung atas kanan blog ini. Cerita ni panjang berjela.

Let me phrase it in one sentence. This is a planned homebirth.

Sejak aku mengetahui yang aku membawa nyawa di dalam perut, perkara pertama yang terlintas dalam kepala ialah ''Aku tak nak kena usik.(no vaginal examination, no drugs, no vaginal swabs, no vaginal streching and NO EPISIOTOMY) semua ni aku dah rasa dgn Rijal. Agak menakutkan dan boleh dikata aku trauma. Gila.

Atas izin Dia, aku terjumpa dengan satu group di Facebook. The Gentle Birthing Group  Dari sini, aku mula membuat research dan cuba mempelajari sesuatu yang asing. Sesuatu yang sering aku tertanya. Syukur, Dia memberi jawapan sedikit demi sedikit. Kemudian, aku approach hypnobirthing instructor Nadine yang telah membuka jalan kepada homebirth.


Tujuan utama homebirth, mahu auratku terjaga ketika bersalin. Ya, ada doctor perempuan. Tapi, suami(dahulunya) prefer hospital kerajaan yang rata2 tahu kebarangkalian untuk menjadi bahan ujikaji dan tontonan adalah sangat tinggi. Di sini, aku mula mencari dan terjumpa sesuatu yang sering kita ungkapkan





"tiada daya dan kekuatan (untuk menolak sesuatu kemudaratan dan mendatangkan suatu yang manfaat) selain Allah SWT.

Tapi, bukanlah aku membuat secara membuta tuli. I do my own research and understand the autonomy, physiology & psychology of my own body.


Homebirth adalah satu ujian bagiku untuk menguji sejauh mana kebergantungan hati ini pada Dia.


Ok, terus pada detik kelahiran adik.


Sebenarnya, aku sudah merasai kontraksi yang manja semenjak kandungan mencecah 37-38w. Tapi mengetahui ia adalah satu cara badan menyediakan diri untuk melahirkan, aku bertenang dan buat aktiviti seperti biasa. Surges yang kuat telah bermula pada hari Ahad,6 Mei 2012 but it still bearable. Isnin, 8am, 7 Mei bloody mucus plug telah memberi salam :)  Surges masih boleh ditanggung dengan bergerak dan bersenam dengan gymball/birthball. Memang membantu mengurangkan rasa sakit. Masa ni, suami dah dalam perjalanan pergi kerja. Aku terpaksa call suami dan pinta dia pulang sebab I do need my support. 


Seharian contraction datang dan pergi dengan interval yang agak regular. Malangnya baby belum mahu muncul. hehe. Suami mengambil keputusan untuk menyuruh aku berehat. Tenaga extra akan diperlukan untuk hari mendatang. Kak Ira buat random guess, mungkin baby nk keluar jam 4am hari Selasa kot? hahaa... Malam 7hb aku cuba tidur dalam keadaan contraction yang sama. 8hb Mei, jam 4 pagi, aku terjaga dan berasa segar. The surges become more intense and i need to wake up my husband. He did counter pressure around my hips and back. Then I asked him to sleep cos i will need him tomorrow. Maternal instinct told me so :)


Went to kicthen and made light breakfast. Im eating like, A LOT. hahaha..kurma,susu,benjo, cereal.
Makan, surfing and recite a few surah. Perjalanan rohani kini bermula.


Surges becomes intense,each time the waves came, i can't smile. Just concentrating on my breathing. Nafas dalam nafas yang pernah di ajar oleh YM. :) Husband reminds me to concentrate on breathing each time he saw me losing track. We dance together each surges. Saat ini, aku jatuh cinta sekali lagi dengan suami. Sangat cinta.  


730am, Rijal woke up and join me riding my gymball. It's challenging to entertain a toddler and at the same time u are riding ur surges. I can't scold him, if not he'll feel left out. Husband took bath together with Rijal and fed him. Rijal will check on me time to time. Give kisses on my cheek,hugs & even smack me down. T__________T


I do breastfeed him till now. And u know what? i breastfed him during my surges. It is like...hm.....having comfort and felt like stabbing ur body at the same time. haha...
1045am (if im not mistaken) i already in transition phase where i suddenly cried,cried and cried during surges while breastfed Rijal. Rijal sweep my tears and stare at me '' Ummi, No No nangis" and hug me. So touching this moment. Husband constantly do counterpressure/light massage. Never left my side. Love.Love.Love.


I lost track of time this moment. From bed, i move to my birth nest. In all fours, suddenly we heard a burst "swoosh..." I broke my water! Suami tak berhenti mengucapkan takbir "Allahuakhbar, Allahuakhbar" . My pillar of strength. He reminds me His Mercy. His Grace. 


Suddenly i tried to stand up. Husband helped me. I want to poop. (in my head) hahahah... Done my #1. Suddenly i asked husband to get ready with towels. I am ready to birth. In.Toilet. haha. Tenaga dah hampir habis dah. Kalau ultraman, rasanya dah berkelip lampu merah. Bip....bip... ye,itu lah yang ada dalam kepala masa tu. Half standing and half squatting. 


I felt the ring of fire. Deep breath. I feel the stretching.  Head in, head out.kahkah...but i know, my body know its job. Baby head emerged! Anterior position. Rijal, posterior. kali ni, aku punya breathing teknik  dah ke laut bila sampai mahu keluarkan bahu adik. Tak sabar dah nak tau gender adik, another surges datang, aku push. Kahkah..selamat,elok2 tak koyak jadi koyak.Tu la tak sabar. Syukur Alhamdulillah. Rijal nampak abah dia sambut adik dengan takbir (dalam bilik air????) He shouted " Ummi yak kuar adik" haha.. he didnt saw my vjj ok? i wore an oversize t-shirt covering my ass. :P


Thanks to Maria & Najwa who helped & guide us. Lepas je adik keluar, terus breastfeed dalam bilik selepas adik di iqamahkan. Tak lama, dalam 10-15min kemudian, placenta keluar. pon dalam toilet. Nampak sangat aku suka toilet. Scrubbing toilet adalah hobi aku.hehe....


Done Stage 3, and resting. I did tore, but didnt go for stiching. it feel much better and syukur alhamdulillah projek #2 berjalan lancar. Takde dah aksi menangis2 dalam toilet macam masa Rijal. Luka dah almost heal. Naturally. Subhanallah....Alhamdulillah. Tak perlu ubat lembut najis. Takde rasa sakit menyengat macam dulu. Ya Allah....syukur. 


Yang lain akan cerita lain. But, anyone who read this, please dont share it on FB. thanks :)



19 comments:

burungkiwi said...

tahniah makcik...tak sabar nk jumpa adik :)

Fadilah R. said...

Subhanallah, determine betul Mas. kite dh request nak join group tu. kena member add in ke cane ntah. uhuk.

ღnFashyaღ said...

1 word only. KAGUM!

Hanani said...

alhamdulillah Mas. Sangat teruja banca entry mas yang ni.huhu..doakan nani lak ye.

mrs zach said...

salute dengan ko! kalau aku..mau piitam. aiyoo..serious terror. uhuii

nanonano said...

ehh serius???? sumpah aku mcm blur2 lg ni...

fizz said...

Mas. One word. Amazing. Xtau la kite ade kekuatan yg sama ke tidak. Rasenye mcm xde haha

Dina said...

Congratulations!! :D
Strong, courageous, determined mother of 2 <3
Proud of you :)

Mai Alias said...

Allahuakbar!

Omiii huhuhu nak nages baca
Alhamdulillah selamat semuanya
Tahniah buat Omi, Abg Wadi, Abglong Rijal & newborn baby adik :)

u are so strong n i believe u can =)

Dengan Izin dari NYA
Dengan Izin dari NYA
Dengan Izin dari NYA

U inspired a lot

lots of love for u kak huhu rinduu

Ann Ilias said...

Tahniah Mas.
Semoga adik baby jadi anak yang soleh.
Kagum dgn semangat Mas, and get well soon.
:)

fifi said...

tahniah.. bestnye.. dulu anak first saye nak sangat hypno birthing.. tapi tak kesampaian.. kalau ade anak kedue saye nak buat macam akak la.. nw baby bru 3M+.. kene tggu lame lagi nak preggy..

mintak kebenaran nak link blog ni.. nak buat rujukan.. saye suke.. bangge sebab akak berjaye.. peace..

Ms. Fiena said...

kak massss. nanges bace. nk beguru ahhhhhh.

Ciare Baha said...

MasyaAllah. Tahniah. Sesungguhnya i'm speechless. This story is really beyond words that i've could imagine. Pada zaman moden ni, honestly i would never even think something that we call as home birth. Masa baca entry ni saya siap menggigil. Sungguh. Okay xtau nak tulis ape dah. Hehe. Happy breastfeeding :D

sharEna said...

i respect u my fren for the home birth. tak terlintas di fikiran aku nak try. but i love the story abt kebergantungan pd Allah itu =)

ct said...

alhamdulillah....bergenang air mata baca:-) tahniah mas, wadi n rijal:-)

CikPuanIsteri said...

Subhanallah....akk buat aya sangat kagum...

sy baru brcadang2 nak buat homebirth tapi hubby takut la..skrg tengah mengumpul ilmu mengenai hombirth nie..

TwiggyLiyana said...

Congratulations, Alhamdulillah for the safe home birth of your baby :)

She was born on the same date as my birthday :) :) :)

Bestnya home birth... i wish i had the support and courage to do so. Nak water birth pun husb cam tak support je. oh well.

Puan Jiha said...

baru ni berkesempatan membaca entry ko ni

meremang bulu roma ai..

tp salute lah ;)

Anonymous said...

speechless..