28 March, 2012

syukur...

Alhamdulillah...part yang mendebarkan sudah terlerai. 

Disahkan sebagai penerima anugerah low lying placenta type 1,sehingga 3rd trimester akhirnya segalanya kembali pulih seperti sedia kala. Kami sihat sejahtera,alhamdulillah. Placenta/uri sudah berada di atas sana.

Nak dijadikan cerita,di awal kehamilan, doc mengesahkan uri terlalu rendah tapi tidak menutupi lalaun keluar adik. Tipulah kalau i as a mother tak risau. Paling ngeri adalah c-sect. Nak amik darah pon pejam2 mata, siap drama seminggu sebelum kejadian, ini kan pula kena potong. Mintak jauh n dipermudahkan hendaknya. So, dengan kegabraan mula la tweet n cari orang sana sini. End up, tanya chika sebab pernah terbaca tweet dia tentang ayat utk naikan uri.

Al-Hasyr::21

Memula baca je,maklumlah tak tau macam mana nak amalkan, tu penting berguru. :) tapi salah satu cara yang terbaik untuk memusingkan bayi songsang yang aku tau ialah dengan sujud lama(buat jugak konon naikkan uri,aku blasah je). Malangnya.....cara ni tidak sesuai diaplikasi sewaktu siang iaitu waktu rijal sedang horah horeh. Sebabbbbbbb dia akan mengkudakan aku. Either aku akan jadi papan gelongsor/ kuda kepang (henyakan diterima di leher,harap maklum) / bergayut mcm monkey dari sujud sampai berdiri. Kuatkan anak bujang saya T____T

Merepek plak. Ok,until one day, lepas solat aku dah buntu, camne nak buat ni. Sebab dah scan banyak kali doc dok kata uri kat bawah,might be kena potong je lah. Suddenly kuatkan hati baca ayat tu, tiup kat tangan n sapu perut belah kiri sambil berdoa moga uri naik ke atas. Terasa satu gelombang kuat kat perut,sangat kuat mcm tsunami,ecehhh. Masa tu dah tawakkal, moga uri yang naik, bukan adik yang pusing jadi songsang. huhuhu...

Next appointment, kena scan lagi. (im not a scanning fan ok?nyampah tol..)  doctor kat KK P9 kata uri kat bawah lagi (masalah doc ni, dia langsung x confident, siap panggil doc lagi sorang for confirmation. yang lagi sorang tu pon siap kata, ''eh,tak sure lah.mana urinya'') aiyo...doctor...camno ni? mesin KK tu kelabu asap sangat kot sampai tak kenal uri n bladder.

Akhirnya kena p hospital. Sampai sana, doc kata ''Eh, your placenta is OK. Translatteral, belah kiri ni. Jauhhh dari jalan keluar baby'' :) 

Syukur. 

So kekallah dengan rekod putih, moga dipermudahkan urusan kami untuk masa hadapan :)

Ada lagi lebih kurang 5mggu before masanya. Excited mahu jumpa adik. Mahu bersalin. Eh??? =))

3 comments:

Perjalanan Hidupku said...

alhamdulillahh.. glad to hear it. berkesan ek amalan mu.bukan calang2 orang jadi tu... congrats :D

Ms. Fiena said...

wohh seryes leh rase gelombang besar tu? mcm ajaib je tetibe die naik eh. kuasa Allah.

ummi said...

i tawakkal je yang masa tu,rasa dah abis usaha dah.pulang balik semua kat Dia..huhuhu..

Fie,aah,terasa sangat.akak cuak baby pusing jadi songsang je...tp alhamdulillah...Dia izin..