16 March, 2012

caca merba,

My baby boy is sleeping like a king. Tu dia. I think i need to find him a pillow. Bantal orang dewasa. Sebab sekarang dia suka hijack bantal2 aku. Bantal dia kecik kot, dah tak sedap bagi dia. :)

Bantal bulu maybe?

Ada la mood sket nak mengarang. kang aku dah hibernate memang lama. 8weeks +- before adik keluar. Rijal pon dah tau beza adik sendiri and adik orang. hehe. Such a sweetheart abg Rijal ni. Alhamdulillah. Cuma kalau dia buat perangai 'cantik' once in a blue moon tu, omi ppon bertukar jadi naga. Pendekatan baru utk hukum selain time out, getah sayur tu. Acah je,bagi takut. Kadang ade gak kena sedas kat kaki. Makin sarat ni malas nak membebel banyak2. Tanya je, 'Rijal good boy kan?ke nak kena lastik?' hahahaha....

For adik, aku rancang sesuatu yang luar kebiasaan. Tapi, kita tunggu dan lihat sahaja bagaimana perancangan ini berjalan. ''Kita merancang, Dia merancang, tapi Dia sebaik2 perancang''

I hope and pray for a smooth delivery, breastfeeding,and everything. Mind kena strong with support from husband.

Gym ball untuk exercise adalah sangat membantu untuk ease my back pain. I do recommend this for pregnant mom. Buat latihan pernafasan, kegal exercise,helping to position baby pon boleh disamping main bola dengan anak T____T  Bila ada baby, boleh buat senaman bersama utk kuatkan tulang n prevent/reduce colic for baby. :)

Untuk mommies yang pregnant, i suggest u to dig all the knowledge. Cari sampai akar umbi, rather than ikot2. Sebab from there, u'll build a strong foundation for preparing urself to enter a whole new world. Semua tentang mengandung, bayi, penyusuan (why breastfeeding is good for u n baby) parenting..semualah. Oh, jangan lupa, if sempat, p la cari doktor yang support normal delivery,yang tidak menggalakkan c-sect (unless emergency) tidak menggalakkan epidural. :)

Hanya pandangan seposen dari saya yang tidak tahu apa2.. =))

4 comments:

Ms. Fiena said...

akk ade sesetengah doc ckp epidural tu xde pepe effect. fie br plan nk amek epidural. kehkeh

ummi said...

mmg ada yg cakap gitu...pd akak,OK je contraction tu.bearable. yg K.O sembelit lps beranak..hahahah...
pape pon,it's ur choice, cuba baca lagi fie... :)

Cyrus Amiera said...

woi dah nak beranak!!!
hahahaha

|cerita-gadis-ini| said...

kak mas!!.....suka bc blog kak mas ni..anyway tetiba rs cuak sbb kurang2 sgt pembacaan untuk hal2 pregnancy n parenting...cepat tul masa berlalu..rs mcm semalam kak mas bg aura baby ms nana kawin hr tu..pantas..sakng dah masuk 7 minggu...