31 October, 2012

Cerai susu, susuku kering

Deep breath...

Alhamdulillah, Rijal officially cerai susu masa dia berusia 2thn 6bln. Ngam2 dia ganti 6 bulan yg dia tak puas breastfeed (susu dah start kurang, tapi he still latching for comfort dan penghilang dahaga, bukan utk kenyang dah). The process was quite smooth i think.

Proses dia, aku pesan hari hari, dah macam berzikir kat telinga Rijal. " Rijal,  nnt berhenti nenen tau, awak dah besar, susu ni adik punya" Each time dia bf, mmg tu lah yang aku pesan.
One fine day, tak lama, lepas dia genap 30bulan, aku bancuh susu tepung yang biasa, bukan FM pon, bagi before tido, Rijal pegang siku, main2 terlena.Wah, masa tu dah syukur... berterusan selama 3 hari,then ada satu malam dia mintak, aku bagi.. sebab, rindu.... :')
After that, dia dah tak minta.. each time nampak/ rindu, dia cium lama2 n cakap, ni adik punya ek...Ijan dah besar ekkk... :')

Terharu, sedih, semua ada. Allah permudahkan.

Kami mmg sepakat bagi masa 2.5thn - 3thn utk dia wean sendiri, tak mau paksa dia...syukur. Ikut aku, mau dah bubuh asam, nescafe bagai, tapi suami sabarkan. Dengar je lah. He's a wise man.

Paling best, since dia stop bf, selera makan, alhamdulillah...best sangat tengok. Kalau tak, ade je alasan nak bf. Agaknya bf tu dah rasa macam2 dah... Kadang, aku pump susu, mesti Rijal sibuk, "ummi, ni susu adik Imah ek...Ijan punya susu lain ek..." sedih rasa..

Top of it, alhamdulillah we made it Rijal. Allah izinkan ummi bagi Rijal susu yg terbaik.. cengih2 pon, still ada soft spot..

------------------------------------------------------

A week before Raya Haji, aku pi jumpa doc homeo ( not recommended this one). Tapi, bkn doc yg ada, his student in charge masa tu. After consume remedies yg dia bagi, susu start drop. Air sampai 5L aku telan (no jokes) Paling teruk, ahad (21/10/12) susu kering. Let down sampai amik masa 20min baru keluar susu, tu pon tak puas Fatimah minum. Nak jadi cerita, Fatimah demam masa tu.

I cried a bucket. Husband too.

EBM beku ditolak, she's a clever girl. Sampai aku dengar dia telan air liur, sbb kering tekak. Nak tidur, perut lapar. Badan dedar, haus, takselesa badan. Meruntun hati sungguh. Susu lain mmg takde dalam rumah, Rijal mnm susu coklat. Akhirnya, buatkan air zamzam, titik madu setitis, bagi adik minum. Laju dia telan (guna syringe)

Hikmah dari kejadian tu, demam terus hilang, aku buat power pumping,n pump biasa secara kerap. Stop consume ubat tu sabtu. So feed adik guna syringe je. She rejects bottles since newborn.

After 3 days pp, alhamdulillah susu naik n bengkak mcm biasa. Lesson learnt. Must have fresh ebm in the fridge. So, nak tak nak kena extra keje. Demi anak.

Pengalaman sungguh.

No more visit to that particular homeo. Yang lain, insyaallah.

2 comments:

ღnFashyaღ said...

Rijal pure Johorian dengan 'ek' nya...hihi. So clever Rijal

Perjalanan Hidupku said...

ala naik bulu roma baca. baik rijal good boy. u are such a good ummi lah. hope aeyyman mcm rijal.