22 September, 2011

keletah si bujang

Anak dah mula dapat akal, macam2 perangai dibuatnya.. At first, aku seriau gak tengok Rijal kemain aktif. Mana tah dapat sumber tenaga. Nak kata bagi gula2, memang tak lah kan..paling manis pon aku rasa biskot. Tu pon pepagi..kurma wajib,bangun tidur je makan 2 biji..macam dah jadi habit pulak.. :) ok lah, tu sumber tenaga dia,memandangkan Rijal ni bukan kaki makan. Unless tetiba nafsu makan dia mendadak, sua je lah ape pon (within my permission) memang dia telan. Kalau sampai dia kata dia puasa, sorry la. Botak kepala ummi memikir budak bujang ni nak makan ape.

Adorable.

Pada aku terutamanya. Ngan abah dia kureng sket. Mungkin sebab bonding breastfeeding and ego anak lelaki. Yesss,kecik2 dah nampak dah..kena lentur kasik lembutttt lagi. If dengan ummi, suruh cium, dia cium, kalau ummi sakit, dia cium, ummi marah, dia pujuk sambil buat muka sposen like his abah. Kalau abah dia suruh, liat sket. Tapi....if abah jegil mata,menikus....kehkehkeh

Talkative.

Within the surrounding that he used to. Kalau new surrounding, quite shy sket. Once dah biasa, jenuh la nak layan dia tanya..dah boleh sebut 3 suku kata (by mood). Rijal banyak tanya, tapi once a while dia akan keluarkan vocab yang bombastic. Selalunya aku akan tanya balik diri sendiri, betul ke apa aku dengar ni? hehe

Tantrum.

Ringan tangan sekarang. Geram betul. Tapi sabar ye, fasa bebudak nak bina jati diri. Almost a week dia develop perangai suka memukul ni. Once, aku geran, dia pukul,aku kepit hidung dia. ulang banyak kali,sampai  nak gelak tu dah bunyi menangis, cecepat peluk and explain...baru tenang dia and gelak. Takde dah pukul lepas tu. Esoknya buat balik T___T kids.

Then dia suka pura2 menangis, padahal tak pon. Berlakon macam ommi buat. kihkih. Role play di situ.

Hiasan.

Yes, dinding rumah dah ade masterpiece from him. Sabau je lah. Bapak ngaji, anak buat keje dekat dinding,mak masak kat dapur lintang pukang bila dengar bunyi sreetttt,sreeetttttttttttt... @______@

After all, doa kedua ibu bapa dan cara didikan adalah memainkan peranan penting. Jauh lagi perjalanan kami. Barakallah........

2 comments:

Fadilah R. said...

anak makin besar, makin byk lah akal nya. tp rase mcm sweet je kan. hihi.

deena awanis said...

macam2 gaya yer anak ni masa fasa membesar..hihi