25 May, 2011

13 months & 1st cut

genap tigabelasbulan hari ini. Sudah bertambah pandai dan cerdik. Makin banyak vocab yang dilontarkan. Boleh menerima arahan dgn jelas tapi standard la budak, selagi boleh break the rules, langgar je. Oh ye, selain menonggeng, boleh jalan mengundur jgk. Haha.

Ada waktu tertentu Rijal boleh bina ayat. Macam aritu, dia pi teriak ''mi, nak t3t3k!'' wakakaka..haus sangat lepas tawaf sunway. Tapi aku rasa dia dalam proses untuk absorb banyak benda untuk communicate. Selagi mana dia tunjuk sesuatu, maka ulanglah, sampai dia puas ati then dia akan ulang balik. Bird, bear, adik, kakak etc etc..

Memandangkan anak bujang ni lasak, if jatuh pon ek ek ek maka potensi untuk be a leader to his siblings telah pon dilancarkan. So, sekarang tgh pupuk kasih sayang, empathy pada others. Makan masa. Bear sebagai bahan ujikaji. Aku ajar dia untuk berkongsi, kasihkan bear. So far, tidurkan,tepuk2 bear takde masalah. He has soft spot we can nurture. TAPI, jangan la nak kongsi nenen. Even dah kenyang pon, dia tarik bear n campak pastu dia plak nenen. @___@ kena usaha training lagi. Acceptance.

Ape ke hei nya bau tahik kucing ni?uma aku tingkat 2. Takde kucin kat sini. Spoil betul.

Mark today, 13th months, he got his first cut when playing outside at the playground. Tak nangis, ek ek ek tunjuk tmpt sakit sahaja. Aku baca basmallah,selawat n tiup, terus diam n sambung main. Errr,tough eyh? Nnt nak ajar, if u sad/hurt it's ok to cry. :)


luka pertama

video

                                            cubaan menangkap burung merpati untuk dipanggang.

No comments: