05 May, 2011

on him

Punya seorang hero kecil di rumah memang mampu membuatkan aku tidur lena setiap malam. Hakikatnya tidak. Hero ku ini sangat demanding dalam penyusuan. Sejak lahir hingga setahun 10 hari ini dia masih berjaga malam setiap sejam/dua sekali untuk menghilangkan dahaga. I don't foresee him sleeping like an adult in a year. Tapi aku bersyukur sebab apabila dia create a demand like that it will send a signal to my brain to continue produce more milk for him, InsyaAllah.

I never gave him something sweet like ice-cream, choc etc. But, where does the energy came from? :)

             On his eating routine, he'll ate let say for couple of weeks then he'll fasting for a week. No food, only milky,milky. Pening ok nak suruh dia makan. Makan nak cheese,macaroni,bread n cheese, nasi tamau. Lahir kat mana budak ni? So bila dia tak makan, maka perutnya akan leper sedikit apabila berbaring hinggakan aku boleh bermain gitar di tulang2nya sehingga dia ketawa terkekek2 macam ikan kekek. Sabar je lah. Dah besar harapnya nafsu makan akan membesar tapi jangan pula badan turut besar ye :)

             He hates clapping his hand, before this. Tak tahu kenapa. Recently he loves to do so. Tak paham haku. Tengah minum susu pon tepuk tangan.

My little hero is coming, got to go. :)

5 comments:

LeeN said...

ooo. macam tu ya stail makan dia? unik juga ya? yg akak ni, si balqis tu la selera sama cam rijal ni ha. roti, pasta, mee laju la dia. cuba eja NASI? pandang pun takmo. tapi ever since akak duduk rumah, akak mmg akan force feed dia hari-hari. dapat 3 suap every meal pun dah kira bersyukur ke hadrat ilahi.. miahahahaha. kalo dgn baby? wah tak payah. mas tahu itu budak? pagi2 bangun, keluar je dia dari bilik, tunjuk meja cakap "mam... nakkk" ha ko. pagi2 celik mata mintak bekfes. neves mak.. hahahaha

rijal, kalo ummi men gitar kat badan kan, rijal kasik cubit tinge sket. notty tau ummi dia nih! haha

ღnFashyaღ said...

Mas, samala dengan anak dara tu. Naik pening nak bagi makan ape. Semua tak mau. Kalau makan nak pegang sendiri, maka bekalkanlah dia finger food kat umah BS.

Anak-anak yang sedang membesar ni memang unpredictable kan? Sabar ajelah...Hihi

ummi said...

samala kakak ngn rijal..eksen bdk ni ngn nasi..
walllaaa fateh.cmni mmg kena ade bekpes la pepagi...bley mas tumpang 4 kaki..amacam *wink*

ummi said...

bdk2 ni mmg,kalau blh ckp agaknya laju je dia btau nk mkn ape...jgn mtk menda bukan2 sudah..hihih

ct said...

hihi:)rijal ni lhir kt obersea ni..amani plk nasik jgk yg die selera.mmg perut melayu sgt!