25 February, 2011

si pelupa

lama sungguh rasanya tak menulis tentang kegemaran yang satu ni, Breastfeeding
sebab ape ye?
o...adalah disebabkan terlalu khayal membaca blog/FB-kump.Ibu menyusu
ntah la...
but when come to this,everyone has their own style...
sebab tu Allah jadikan manusia tu pelbagai bentuk dan rupa
apetah lagi pemikiran dan pandangan (ok,dah melalut)

last month (every month),when my menstruation came visiting me
i'll tell suami, "abang susu saya bulan ni time period,tak banyak,tadi (1st session) dapat 1oz je"
suami senyum "o,alhamdulillah...normal la tu,kan tgh dtg bulan"
"eh,ye ke?" orang yang selalu tak percaya berkata2
" yelah,tetiap bulan kan gitu,abg ingat awk cter" sambil wat muka cool yang rasa nk cucuk je..
see?
yang tuan tanah ni plak boleh tak hingat ape jadi..
padahal ade buat rekod,tapi bulan turun je, aku pon jadi bulan mengambang, LUPA

susah kan jadi org pelupa...
i guess too many thing inside my head,n sumtimes cpu ni pon jammed.
supplement?hah....mmg la ade...cuma x consistent makan..

one thing i notice
1st-3rd day period ; susu will be VERY LOW (like 1oz/2oz per session
4th upwards, will start increase slowly (addition 0.5oz)
then dah habis period, dia melompat2 byk..like addition 4-5oz might be?
so, lesson learned.
hari hujan kena bukak payung,kalau tanak basah.

so kena banyak bersabar dan sentiasa memanjatkan kesyukuran pada Allah.
:)

5 comments:

Fadilah R. said...

kita pun sekarang makin pelupa. mmg kot erk.

ღnFashyaღ said...

haiyoh, kadang2 tak period pun susu leh merundum jugak. cano tu? hormon tak stabillah tu...

ummi said...

simptom tua kot fadd..lagi haru kalo br letak brg seminit,dh lupa...hinsssss..hinsss....

fashya,hormon kot...dia nk period,tp xkuar,sumbat...hehehehe

LeeN said...

mas, akak... err, dari start pregnantkan Alfateh bulan brp ntah? sept ke aug 2009 sampai hari ini akak x pernah lg nampak 'kawan' baik akak tu... huhuhu. org kata sbb fully breastfeed. maybe kot. akak pun x tahu. tp nnt masa Alfateh cucuk setahun ingat nk tanya nurse la. normal ke tak. huhu.

ummi said...

kak leen amik pil perancang ke?mas x amik pape pon...tp mmg normal kak leen...untungnye xdtg 'kwn baik' tu..bahagia..emosi pon x kacau...huhuhu